Situația de pe piața muncii a luat o altă turnură deja de ceva timp. Dacă în urmă cu câțiva ani buni, exista mai multă cerere decât ofertă, în prezent balanța  înclină de cealaltă parte. În timp ce românii care vor să câștige mai bine pleacă la muncă peste graniță, companiile importă forță de muncă din alte țări, mai puțin dezvoltate.

Așa se face că și la Arad, numărul arădenilor care au plecat peste graniță la muncă a crescut. Dar Aradul are și imigranți, iar dacă firmele din industrie nu vor găsi forță de muncă, în viitor numărul acestora ar putea crește. Criza de forță de muncă este tot mai acută, fiind resimțită în principal în industrie și construcții.

Câteva mii de arădeni au părăsit Aradul pentru a se stabili în alte țări, din 2013 încoace. Județul nostru a și primit cetățeni din alte state în acest timp, cei mai mulți pentru o perioadă determinată. Ce e drept, numărul acestora nu a fost mare, dar trendul privind  imigrările în Arad arată o creștere anuală.  Dacă în 2013, Aradul primise puțin peste 100 de imigranți definitivi, în 2017, numărul acestora se dublase. În cinci ani de zile, Direcția Județeană de Statistică înregistra aproximativ 800 de imigranți definitivi.

Datele oficiale arată însă că Aradul își pierde din locuitori pe fondul emigrării, precum și pe fondul unui trend de îmbătrânire a populației.

Fabrici autohtone care caută muncitori străini

Cât privește industria, pentru productivitate și mână de lucru ieftină, multe companii încep să se uite bine la țările mai slab dezvoltate, pentru recrutare. Desigur, vorbim de cele mai slab dezvoltate decât România, cu un nivel de trai scăzut și care trec printr-o criză economico-politică națională.

Spre exemplu, o fabrică de pâine din Câmpia Turzii, care nu găsea muncitori pe plan local a angajat personal din…Vietnam. Țara – cu un nivel de trai scăzut este recunoscută pentru devotamentul angajaților.

În acest context, trebuie să reamintim că, într-un număr trecut al ziarului nostru relatam că, trei companii din zona industrială au anunțat că părăsesc Aradul ori își restrâng activitatea, întrucât nu le mai este rentabil pe fondul lipsei de forțe de muncă. Arădenii încep să refuze ofertele de muncă din industrie, pe motivul salarizării mici. Pe site-urile de socializare, arădenii cu experiență în fabrici se plâng tot mai des că angajatorii străini nu vor să plătească destul.

Și în acest condiții, ne întrebăm dacă mai e mult până când vom primi și noi muncitori din alte colțuri de pe glob, în fabricile autohtone. În tot acest timp însă, sute de arădeni caută să-și facă un viitor în alte țări.

Recomandările redacției