Pentru sfârșitul săptămânii care tocmai a început ni se anunță și ni se oferă în Arad o șansă aproape miraculoasă: aceea de a călători, măcar imaginar, înapoi în timp, un mileniu și ceva (cum frumos scria Adrian Păunescu), cam pe-atunci când Evul Mediu se năștea, și tot cam pe-atunci când se năștea și muzica acelei vremi a cavalerilor împlătoșați și a domnițelor sfioase pentru care se rupeau lănci și se-ncrucișau spade de săreau numai artificii de așchii și scântei. Știm bine, încă de la Johann Strauss, că muzica slujește adevărul, deci avem convingerea că muzica va străpunge timpul spre înapoi tot așa cum lumina străpunge întunericul în toate părțile.
Într-o vreme (asta a noastră), în care talentul este înlocuit cu afectarea, iar în loc de trăire artistică ni se oferă numai bâțâială și prea mult scandal, formația de artă medievală Lupus Dacus ne propune ceva original, cu totul nou pentru noi deși vechi, de-o vârstă cu Evul Mediu: muzică medievală și cavalerism tot din acel ev frumos și demult apus, și intenția declarată de a transforma Aradul, pentru trei zile, într-un „sat medieval”, în Aradul Evului Mediu. „Muzica medievală nu e doar muzică; e și istorie, cavalerism, cultură pură, poeme războinice și povestiri fascinante”, spune Andrei Moț în tripla sa calitate de manager cultural și președintele al APIAM Lupus Dacus și percuționist al formației.
N-am rezistat tentației și „l-am agresat” pe Andrei Moț cu câteva întrebări despre festivalul de la Arad din 21-23 septembrie, astfel ca răspunsurile să fie lămuritoare și pentru noi, și pentru cititorii noștri.
– De ce ați făcut acest festival?
– Salutări frăţeşti tuturor arădenilor! De ce am făcut acest festival? Pentru că după mai bine de 16 ani de existenţă în Arad a trupei Lupus Dacus şi după mai bine de 50 de evenimente de acest gen organizate în toată ţara, mai puțin în Arad, a venit vremea să ne prezentăm şi publicului de acasă. Acest festival de artă medievală se doreşte o alternativă la ce se oferă din punct de vedere cultural în acest oraş, fără a desconsidera în vreun fel întâmplările culturale de alte genuri. E bine ca arădenii sa aibe de unde alege: teatru, teatru de marionete, muzică simfonică, artă stradală, operă sau, iată, acum artă istorică.
– Dacă toți membrii trupei sunt arădeni, de ce atât de târziu la Arad?
– „Ne-am copt” în acești ani frumoşi prin concerte susţinute în toate colţurile ţării: Ateneul Român (de mai multe ori), Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Sighişoara, Suceava, Braşov, Cluj-Napoca, Oradea, Făgăraş, Ghimbav, Feldioara, Sighetu Marmaţiei, Castelul Corvinilor, Târgu Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Mogoşoaia, Moara Vlăsiei, Craiova, Caransebeş, Timi­şoara, Castelul Bran, Mediaş, Sibiu, Ardud… Cred că acum ne putem exprima cu adevărat frumos pentru arădenii noștri.
– „Va prinde” la arădeni acest gen de fapt cultural?
– Lupus Dacus este pionier în arta medievală românească. Am evoluat în mai mult de 500 de concerte în ţară şi în străinătate. În acest moment putem discuta de un mic „val” de astfel de evenimente organizate (mai bine sau mai puţin bine), în România, val pe care (şi) noi l-am creat. Cunoscându-i binişor pe arădeni, sunt sigur că va prinde. Aş mai adăuga ceva: întotdeauna, un festival în primă ediţie va avea un public mai eterogen, să spunem că mai mult curios decât avizat. Abia de la ediţia a doua, a treia, putem discuta de un eveniment înrădăcinat cât de cât, iubit şi „cu lipici” la public. Este limpede așadar: ne dorim şi ediţia a doua, a treia, a patra, a patruzeci și patra…
– Ce rol are Lupus Dacus în acest festival?
– Prin Asociaţia pentru promovarea istoriei şi artei medievale, Lupus Dacus este sufletul acestui festival.
– Care ar fi răspunsul la o întrebare despre festival neîntrebată încă?
…din Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Mara­mureş, Bihor, Timişoara, Târgu Mureş, Pâncota, Chişineu-Criş, Curtici şi Arad – acesta ar fi răspunsul la întrebarea De unde sunt invitaţii?
…o conferinţă despre Aradul în Evul Mediu (vineri, 21 septembrie, orele 10,00, în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ), conferință moderată de profesorul universitar dr. Corneliu Pădurean și la care vor lua cuvântul PS dr. Emilian Crişanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, conferențiar universitar dr. Sorin Bulboacă, dr. Florin Mărginean, dr. Constantin Eugen Ghiţă şi istoricul și muze­ograful Dan Demşea – prima zi; spectacolul medieval-simfonic Lupus Dacus Simfonic – ceva unic în peisajul muzical românesc (ora 20,00) – ziua a doua; ateliere de meşte­şuguri medievale şi spectacole de de tir cu arcul tradiţional, plus concerte de muzică medievală – ziua a treia; acesta ar fi răspunsul la întrebarea Care sunt punc­tele forte, de atracție, ale festivalului? Sper că am răspuns oarecum mulțumitor la o întrebare pe care nu mi-a formulat-o nimeni!
Programul complet poate fi citit pe pagina de facebook Festivalul medieval: Aradul la anul 1.000. Nu vreau să mă laud, nici să urc în slăvi Lupus Dacus, dar chiar merită să veniţi la acest festival!
***
Un element de noutate este lansarea, cu ocazia festivalului, a primului album cu muzică medieval-simfonică a grupului Lupus Dacus, realizat pe CD și intitulat Răzvrătiții, pe care s-au adunat 12 piese cântate în diferite stiluri medievale (renascentist, gotic), cu influențe din muzica tradițională și influențe rock.
O ultimă noutate esențială ne-a mai fost dezvăluită în această convorbire cu Andrei Moț: lucrările de reabilitare a Parcului Eminescu, loc în care era programată desfășurarea festivalului, au obligat organizatorii să schimbe locul de desfășurare, Aradul la anul 1.000 urmând a se întâmpla în Piața Avram Iancu.
Așadar veniți arădeni vineri, sâmbătă și duminică în Piața Avram Iancu, la Festivalul de Muzică Medievală Aradul la anul 1.000, ca să vă vedeți strămoșii cu ochii imaginației, să le ascultați muzica și să le vedeți și curajul, și cavalerismul!
Daniela Onaga

Recomandările redacției