Nu poți să vii să dai cu barda, pentru că nu-ți convine o stare de fapt. E ca și cum ai zice: ridică-te tu, ca să mă pun eu. Cam asta a fost în esenţă acţiunea iniţiată de USR prin care au „ornat“ Parlamentul cu tot felul de, să le spunem, simpatizanţi. Practic, protestatari #rezist s-au aflat pe holul de la plenul reunit al Parlamentului în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă, strigând „Justiţie, nu corupţie!”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, „Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”. În acelaşi timp, s-au adunat protestatari şi în faţa Parlamentului. Agenţii de pază din Palatul Parlamentului au vrut să îi evacueze pe protestatari şi au susţinut că ar fi fost invitaţi de parlamentarii USR. Protestatarii s-au aşezat pe jos pentru a nu fi evacuaţi.
Numai că nici acel pus nu este atât de simplu. Nu e așa că vrea X sau Y. Este o consecinţă a votului popular. E adevărat nu e cu pretinse elite, dar e cu vot (încă) liber exprimat. Și că s-a ajuns prea departe este evidenţiat şi de semnalul clar dat de faptul că un parlamentar român a fost îmbrâncit, la propriu, pe stradă. De ce se întâmplă toate astea? Simplu. Pentru că cineva are interesul să se întâmple așa. Motivul aparent? Modificările la Codul de procedură penală, care probabil nu este perfect, poate suporta multe critici, unele chiar oportune şi de luat în seamă. Dar toate astea au fost modificate într-un Parlament constituit legitim. O altă modificare poate fi făcută, în mod democratic, tot în Parlament. De altfel şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a punctat: „Nu putem să transformăm Parlamentul din loc de dezbatere în loc de bătălie fizică. Să îl transformăm în ring de box, cum văd că unii îşi imaginează că trebuie să fie. Asta este o reflectare clară a mentalităţii politice pe care un partid, USR, o are des­pre modul în care lupta politică se duce în democraţie. Aceste manifestări sunt de tip fascist. Aşa a început fascismul şi totalitarismul în Europa, şi comuniştii, după război, prin violenţă, ca să acapareze pu­terea. Ei bine, atâta timp cât eu sunt preşedinte al Senatului, eu nu permit să închid ochii, să mă fac că nu văd şi să tolerez astfel de atitudini. O să introducem prevederi în regulament care să sperăm că o să permită o revenire la normalitate”.
Aşadar, democrația a primit un șut în dos. Poate toate astea sunt cauzate şi de faptul că preşedintele Iohannis încă… citeşte motivarea CCR şi a pus astfel sub semnul întrebării o decizie a Curţii. Aşadar teoretic, oricine poate pune sub semnul întrebării orice de acum înainte. Mai ales dacă lucrurile persistă în incertitudine, nu fac decât să asigure energia pentru mişcările de acest tip.
Practic o mulţime de persoane foarte zgomotoasă, fără nicio oprelişte faţă de legi, vrea să impună voinţa sa. Şi, care culmea, reclamă zgomotos tocmai supremaţia legii. Pentru aceşti # rezistenţi există doar adevărul lor şi atât, Cine pune acest adevăr, doar al lor, sub semnul întrebării sau poate vrea să-şi spună şi adevărul său e înjurat, huiduit, contestat şi, cum s-a văzut, chiar lovit. Datul cu fundul de caldarâm este un fel de piraterie politică. Adică o măcinare a democraţiei.

Recomandările redacției