griuAșa după cum se știe situația meteo a acestui an a dat peste cap o serie de previziuni economice în agricultură. Avantajată de excesul de apă a fost cultura porumbului însă una din cele mai importante culturi – cultura grâului a avut ceva de suferit dar a fost afectat totuși în mică măsură față de cât de nefovorabilă a fost vremea.
Astfel, după cum ne spunea directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, dr. ing. Ioan Martin „în județul Arad grâul s-a cultivat pe 71.650 hectare, producția medie care s-a înregistrat fiind de circa 4 400 kilograme la hectar, o producție bună. Firește au fost și vârfuri –  în zonele deja cunoscute unde și porumbul are producție bună – înregistrate de producători tradiționali ai acestei culturi care cunosc și aplică tot ce este necesar pentru a obține grâu cât mai mult, pu­tem enumera astfel zonele Pecica, Peregu, Nădlac, Curtici, Grăni­ceri, Macea, Olari, Sântana ș.a. Anul acesta, însă, vremea a fost dușmanul acestei culturi, mai ales în perioada când aceas­ta s-a apropiat de recoltat. Prin urmare, pentru circa 70% din cultură, care s-a recoltat la timp și în condiții optime, producția a fost deosebită. Pentru circa 30% din cultură, însă, cea care s-a recoltat mai târziu, după încetarea ploilor și în condiții nefavorabile (ploi dese, teren moale) cantitatea a scăzut și de asemenea și calitatea grâului. Per total, însă, cu toate condițiile grele ale anului agricol 2014, recolta de grâu se poate spune că s-a menținut la nivelul anului 2013, an considerat bun“ a precizat directorul Diecției Agricole.
La culturile de orz, ovăz și triticale (un hibrid de grâu și secară – n.red.) producțiile au fost bune, cu toate ploile căzute. Astfel, la triticale – pe cele 3.700 ha cultivate – este o medie de 4.300 kilograme la hectar, la orz (de toamnă) – cultivat pe 3.300 ha, s-a înregistrat o producție de 3.400 kg/ha iar la ovăz – cultivat pe 22.600 ha, me­dia este de 2.400 de kilograme pe hectarul cultivat.
 (F.B.)

Recomandările redacției