Parlamentarii au adus o nouă modificare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea  asociaţiilor de proprietari, spre nemulţumirea reprezentanţilor Uniunii Locale a Aso­ciaţiilor Locative Arad (ULALA). Potrivit celor declarate de Dorina Lupşe, preşedinta ULALA, este a treia modificare adusă anul acesta. Astfel, de acum înainte, asociaţiile, prin grija preşedintelui, au obligaţia să afişeze modalitatea de calcul al cheltuielilor de întreţinere. „Prin această modificare se va evidenţia modul de calcul şi repartizare a cheltuielilor care compun totalul de plată al proprietarilor. Precizăm că în Arad majoritatea administratorilor întocmesc listele de cheltuieli din cadrul asociaţiilor de proprietari la care anexează şi modul de repartizare şi calcul al acestor cheltuieli, situaţie în care modificarea legii nu reprezintă o noutate. În schimb, ceea ce trebuie să reţinem este cuantumul sancţiunilor ce se aplică în cazul nerespectării acetei modificări de lege, amenda ce se încadrează  între 500 şi 3.000 de lei”, a declarat Dorina Lupşe.
Amenzile sunt de natură să-i sperie pe preşedinţi
Aceasta a ţinut să precizeze că asociaţiile de proprietari au cerut preşedintelui României să nu promulge această modificare, pentru că şi aşa se găsesc greu persoane care doresc să conducă asociaţiile de proprietari, iar riscul de a fi amendaţi cu sume atât de mari nu face decât să-i sperie şi pe cei care şi-au asumat această poziţie în cadrul condominiilor. „În primul rând, trebuie să vă spun că nu vedem rostul ca această lege să tot fie modificată, din moment ce în lucru este un proiect nou de lege, iar noi am participat la dezbateri pe marginea acestui proiect. În al doilea rând, şi aşa avem probleme mari cu organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în multe asociații nu se găsesc doritori să candideze pentru a ocupa un loc în Comitetul Executiv sau pentru a prelua postul de preşedinte. Dacă mai apare și o modificare legislativă care vine cu amenzi, vor apărea în continuare mai multe probleme de acest fel şi riscăm ca nimeni să nu mai dorească să fie ales”, a mai spus Dorina Lupşe.
De menţionat că în momentul de faţă există o prevedere legală care permite ca președintele asociaţiei de proprietari și membrii Comitetului Executiv să fie plătiți, cu aprobarea Adunării Generale, dar cu toate acestea, prea puţini sunt cei care doresc să se implice în treburile ce ţin de gospo­dărirea blocului. Preşedinta ULALA a ţinut însă să menţioneze, că la nivelul municipiului, se vede cu ochiul liber dacă un preşedinte de asociaţie este plătit sau nu, pentru că persoanele care sunt retribuite se implică mult mai mult în activitatea asociației.
Modificări peste modificări
În ceea ce priveşte noul proiect de lege a asociaţiilor de proprietari, acesta suferă la rândul său modificări peste mjodificări. „Noua conducere a Ministerului Dezvoltării a venit zilele trecute cu noi modificări. Proiectul este în lucru de un an, iar dezbaterea continuă. Având în vedere acest lucru, faptul că anumiţi parlamentari fac propuneri de modificare a legii vechi mi se pare o lipsă de comunicare. De altfel, trebuie spus că şi în proiectul de lege aflat acum în dezbatere sunt prevăzute sancţiuni, dar nu sub forma aceasta. Noi am cerut retragerea acestui punct din proiectul propus de Ministerul Dezvoltării”, a încheiat Dorina Lupşe.

Recomandările redacției