Untitled-1 copyRegizorul şi actorul Sergiu Nicolaescu a decedat ieri, la ora 8,20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, informează Mediafax citând un comunicat al Spitalului Elias, in care regizorul era internat din 26 decembrie şi recent fusese operat de peritonită.
„În ultimele 48 de ore, în evoluţia domnului Sergiu Nicolaescu au apărut complicaţii cardiace şi pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat şi care au condus la deces azi, 3.01.2013, ora 8,20”, se arată în comunicatul de presă transmis de Spitalul Elias. Sergiu Nicolaescu era internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Elias, fiind operat de peritonită în 28 decembrie.
Reprezentanţii Spitalului Elias declarau că intervenţia chirurgicală a avut loc în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, peritonita localizată, cu punct de plecare apendicular, a fost descoperită intra­operator şi a fost rezolvată laparoscopic.  Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu căzuse în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.
În 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit şi vrea să-şi încheie viaţa în profesia sa. „Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani şi sărbători fericite»”, spunea Nicolaescu de la tribuna Sena-tului în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist şi producător de film, cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, „Cu mâinile curate”, seria filmelor al căror erou este comisarul Moldovan, „Osânda”, „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (singura comedie pe care a realizat-o), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii”, „Orient Express”, „15”, „Supravieţuitorul”.
Filmul său de referinţă (şi cel mai drag lui, dealtfel), rămâne însă „Mihai Viteazul”, care este cotat pe plan internaţional ca fiind al patrulea cel mai va-loros film istoric din lume şi se află între primele zece cele mai văzute filme istorice din cinematografia mondială.
Printre cele mai recente filme ale sale se numără „Ultimul corupt”, lansat la începutul acestui an şi care este o continuare a lungmetrajului „Poker” (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşe­dinţia comisiei în actuala legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.

  • A.Pop spune:

    Ati uitat , la enumerare, regia fascinantului spectacol sci-fi denumit „Revolutia ’89”, autor Ion Iliescu si colaboratorii.

  • misterioasa spune:

    catre autor
    de altfel se scrie despartit!
    Oare de ce nu ma mir ca un admirator al lui Sergiu Nicolaescu nu stie sa scrie?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției