Agricultura anului 2020 este în pericol după ce iarna pare că ne-a sărit din schemă, cel puțin pentru moment. Fără ninsori, departe de zăpezile de altădată, pământul este uscat și a ajuns chiar să crape, într-o perioadă în care trebuia să se bucure din plin de apă. Nu a mai durat mult până când specialiștii au început să se alarmeze, iar agricultorii sunt îngrijorați.

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie a transmis că temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă ar putea pune în pericol culturile agricole. Mai mult decât atât, vremea se va menține în continuare caldă, deși valorile termice vor înregistra o ușoară scădere.

Pentru agricultură, temperaturile mai ridicate de ceva vreme pot determina uşoare revigorări în ceea ce priveşte pornirea mult mai devreme în vegetaţia culturilor însămânţate în toamnă sau înmugurirea la speciile cele mai timpurii, cais, piersic, care în general sunt sensibile la ferestrele calde din anotimpul de iarnă. La acest moment, vorbim pentru cele două decade de o cantitate medie de numai 2,8 l/mp, faţă de o normă climatologică de 33,6 l/mp. La un interval mare de ani, iată că vorbim de încă un record. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Vom vedea cât de mult va ploua. Fenomenul de secetă e prezent pentru că şi toamna a fost foarte secetoasă”, a declarat pentru fanatik.ro, Elena Mateescu, directorul executiv al ANM.

Un alt detaliu interesant este acela că din punct de vedere termic, intervalul următor se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…13°C, mai ridicată cu, 1…11°C comparativ cu mediile multianuale, în aproape toate regiunile.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 1…16°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, în timp ce cea minimă va oscila între -5…9°C, în majoritatea zonelor de cultură. Astfel, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în cea mai mare parte a Banatului și a Crișanei.

Totodată, din cauza alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat se va putea produce fenomenul de „descălţare” a plantelor de orz şi grâu de toamnă. Semnal ferm de alarmă vine și din partea lui Gheorghe Albu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. „Am peste 40 de ani vechime în agricultură și pot să vă spun că nu am întâlnit ani la fel. Anul acesta este un an atipic, în care nu am avut deloc zăpădă. Diferența de aproape 15 grade de la zi la noapte nu face decât să creeze un stres plantelor. Majoritatea culturilor de grâu și de orz au deja semne de boa, pătarea frunzelor, la care s-au instalat foarte multe viroze. Este nevoie de îndată de precipitații fie sub formă de zăpadă, fie sub formă de ploaie. Precipitațiile sunt binevenite. Temperaturile ar trebui să fie cele ale sezonului. Și așa există probabilitatea ca producțiile să fie fie diminuate cu 30%, dacă nu mai bine, față de ce speram noi să obținem”, a spus șeful LAPAR, pentru fanatik.ro.

Cei de la ANM au recomandat continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole, dar și aplicarea îngrășămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie.

Recomandările redacției