O ştire care i-a luat prin surprindere inclusiv pe UDMR-işti: Guvernul Viorica Dăncilă a introdus proiectul de lege care oferă minorităților autonomie culturală, dreptul de a folosi simboluri proprii și interdicția de modificare a componentei etnice a unor regiuni, pe lista priorităților Executivului în actuala sesiune parlamentară. Vorbim despre un proiect depus la Parlament în 2005 şi rămas în sertare,
cu şanse iluzorii de a fi pus pe ordinea de zi şi, practic, cu şanse infime de a fi adoptat. Este şi firesc să nu fie votat de către partidele care se pretind româneşti, pentru că, sub masca păstrării tradiţiilor şi identităţii minorităţilor se ascund o serie de capcane care, dacă ar fi puse în aplicare, ar putea crea grave perturbări a activităţii administraţiilor locale în zonele populate de minorităţi. Respectiv, de maghiari, pentru că, de fapt, doar pe ei îi vizează proiectul pritocit de către UDMR. Având în vedere aceste aspecte, se pune întrebarea ce a apucat-o pe Dăncilă să se lege la cap.
După revoluţie, în scchimbul voturilor parlamentarilor săi, UDMR a obţinut tot ceea ce a dorit, ba chiar mai mult decât ar fi sperat vreodată. Partidele aflate la guvernare le-au făcut concesii peste con­cesii, le-au acordat privilegii care surcla­- sează drepturile minorităţilor. Cum s-ar zice, minoritatea maghiară din România este singura minoritate care are dreptul la privilegii. În numele acestora, românii din zonele populate majoritar de către maghiari, românii suferă discriminări fla­- grante, începând cu interzicerea accesului la funcţiile publice, continuând cu umilinţele la care sunt supuşi în relaţia cu autorităţile şi terminând cu numeroasele piedici în calea găsirii unui loc de muncă. Şi toate acestea, doar pentru că partidele care s-au perindat la guvernare, din dorinţa de a rămâne la putere, le-au căutat nepermis de mult în coarne UDMR-iştilor. Doar pentru ca UDMR să aibă cât mai mulţi primari, a fost eliminată alegerea primarilor în două tururi şi înlocuită cu alegerea din primul tur. În condiţiile în care în primul tur sunt 15 sau mai mulţi candidaţi, candidatul UDMR are toate şansele să obţină cele mai multe voturi. Mai mult, pentru ca UDMR să nu rămână înafara Parlamentului, chiar dacă nu trece pragul electoral, a fost introdusă celebra lege a pragului alternativ.
Când UDMR a depus proiectul privind autonomia culturală, nici măcar nu visa că acesta ar putea fi adoptat, după cum nici acum nu le vină să creadă că guvernul for­ţează introducerea lui pe ordinea de zi.
O spune chiar liderul deputaților UDMR, Korodi Attila: „Nu a fost nicio discuție cu premierul. O să vedem. Eu sunt sceptic că ar exista o majoritate să adoptăm o lege normală și utilă. Văzând scena politică fragmentată, sunt sceptic. Într-o oarecare măsură, da (sunt surprins, n.red.). Nu am informații de ce s-a inclus acest lucru acum. Vom analiza serios ce se va întâmpla, dar nu cred că Parlamentul va adopta în legislatura actuală legea”, a zis Korodi Attila. După părerea mea, Dăncilă pur şi simplu încearcă să-i păcălească pe UDMR-işti. Miercuri, CCR se va pronunţa cu privire la conflictul iscat de Iohannis prin refuzul de a numi miniştrii interimari. Dacă CCR va decide că Dăncilă trebuie să meargă cu Guvernul în Parlament, voturile UDMR ar putea-o salva. Deasemenea, un vot împotrivă al UDMR la moţiunea de cenzură ar fi salvator. Iar după aceea, proiectul UDMR va fi votat în Parlament şi, în mod normal, va fi respins. Mă întreb, însă, dacă, pentru a se menţine la guvernare, PSD-iştii ar fi capabili să îl voteze…

Recomandările redacției