Las la o parte faptul că, aşa cum au semnalat mulţi analişti şi comentatori politici, Iohannis încalcă din nou Constituţia, declarând că nu-i va mai lăsa pe liberali de capul lor şi că se va implica în formarea unei majorităţi parlamentare. Iohannis ştie foarte bine că încalcă flagrant Constituţia, dar îl doare exact în cot, pentru că are undă verde să facă orice vrea el, ştiind că va fi aplaudat de către haştagi şi de către mai marii Uniunii Europene. Aşadar, voi încerca doar să desluşesc ce vrea să spună şi ce vrea să facă Iohannis, prin aceea că nu-i va mai lăsa de capul lor pe liberali. Poate, să-i oblige să provoace alegeri anticipate, pentru a profita de vârful furiei anti PSD. Însă, aşa cum a spus şi Orban, pentru ca să fie alegeri anticipate trebuie ca guvernul să-şi dea demisia sau să fie demis printr-o moţiune de cenzură, după care încă două propuneri de premier să cadă în Parlament. Să o luăm bob cu bob: dacă guvernul liberal demisionează, ţara rămâne în aer, statul devine pur şi simplu nefuncţional, fără buget, cu salarii şi pensii neplătite, investiţii abandonate şi multe alte nenorociri de acest gen. Îşi asumă Ludovic Orban un asemenea risc? Din declaraţiile sale, se vede treaba că nu, dar asta nu înseamnă că va cuteza să se împotrivească dacă supremul KWI îi va porunci să-şi facă sepuku.
Problema este că nu doar Ludovic Orban va fi pus pe făraş de către electorat, ci tot partidul său, care lasă ţara de izbelişte. În consecinţă, cred că varianta demisiei nu este credibilă, ci va fi o moţiune de cenzură. Dacă, aşa cum cred în continuare, a existat un blat între Dăncilă şi Iohannis, acesta va continua prin depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Desigur, condiţia este ca Dăncilă să nu fie debarcată înainte de a apuca să facă această mişcare. Dacă PSD nu depune moţiune, ar putea să o facă USR, dar aceasta ar însemna că PNL poată să pună cruce pozi­ţiei sale de principal partid de dreapta. Este destul de riscant şi pentru USR, care ar putea fi acuzat că provoacă instabilitate în ţară, dar va avea scuza că de la bun început a pledat pentru alegeri anticipate, ba chiar a şi pus condiţia aceasta în schimbul susţinerii guvernului minoritar PNL.
Nu este exclus ca Iohannis, în acea declaraţie, să nu se fi referit doar la PNL, ci şi la USR, ceea ce ar putea să însemne că trebuie realizată cât mai urgent o alianţă a celor două partide, pe picior de egalitate. În acest mod, ar trebui să dispară competiţia dintre cele două partide de dreapta şi să fie făcut primul pas spre aşa-zisa reunificare a dreptei, prin fuziune PNL cu USR. La fel ca şi Ludovic Orban, Barna este la cheremul Sistemului şi trebuie să se supună ordinelor acestuia, dar nu se ştie dacă va putea să impună partidului să facă acelaşi lucru, pentru că, aşa cum am mai spus, 80% dintre USR-işti au venit în partid pentru cu totul alte scopuri şi principii decât cei care l-au înfiinţat. În concluzie, nu cred că Iohannis va reuşi să impună alegeri anticipate şi nici nu cred că vrea aceasta.

Recomandările redacției