Protecția pădurilor și a naturii începe de la noi, de la oameni. Aceasta a fost concluzia luată după ce am discutat cu mai multe persoane din orașul Arad. De multe ori oamenii nu au grijă de păduri și lasă mizerii în acestea sau la marginea lor. Cea mai mare problemă este defrișarea și tăierea ilegală a pădurilor. Țara noastră se confruntă în ultima vreme cu defrișări ilegale de lemne, iar arădenii sunt total nemulțumiți de acest fapt.

Oamenii trebuie să respecte natura, dar în mod special pădurea. Copacii sunt esența vieții, ei ne oferă oxigenul pe care doar îl respirăm. Multă lume consideră ca este o banalitate, dar trebuie să prețuim ceea ce avem. Am văzut mulți copaci care au fost doborâți fără motiv. Mediul online este plin de astfel de videoclipuri sau poze. Este dezamăgitor faptul că unii oameni distrug frumusețea acestei țari pentru interesul propriu“ , a relatat Valentin, în vârstă de 50 ani.

Multă lume merge la pădure și face mâncare pe grătar, sau doar consumă mâncare acolo. Ce este urât din partea unor oameni este că lasă mizerii acolo, mai ales cele care sunt din plastic și se descompun în câteva sute de ani. Este de bun simț să cureți după tine, dar la noi lumea este obișnuită să nu strângă după ei. Am văzut cu ochii mei cum niște oameni au dus la marginea pădurii, cărămizi sparte și moloz. Cred că dacă fiecare om ar face curat în dreptul lui, mediul înconjurător ar arăta diferit“, a povestit Alexandru, în vârstă de 31 ani.

Singura soluție pentru a proteja pădurile din România este să oferim autoritate pădurarilor, să li se ofere ce au nevoie pentru a combate hoții de lemne. Au fost multe cazuri de pădurari uciși, datorită faptului că nu au fost înarmați. O altă soluție ar fii să nu mai vindem pădurile străinilor, se știe că austriecii au cumpărat multă pădure în România. Ei taie fără milă și nu se gândesc la faună și floră, tocmai pentru că nu sunt în țara lor. În țările lor nu se apropie cu securea de lemn“, a declarat Ciprian, în vârstă de 37 ani.

Recomandările redacției