silueta_sport_gimnasticaPrimul pas: dieta. Dar, ca să slăbeşti frumos şi cu spor, trebuie să faci si sport. Vrei să începi să mergi la sală fără să-ţi fie teamă că o să leşini în timpul orei sau că o să ţi se umfle nişte muşchi pe care nu ţi-ai dori să-i dezvolţi. Iată câţiva paşi pe care trebuie să-i urmezi în calitate de începătoare în ale sportului.

Mănâncă înainte de antrenament! Nu este o soluţie să stai nemâncată şi, în plus, ca să poţi arde calorii, trebuie să îţi şi iei energia de undeva. Lasă să treacă minimum o oră, o oră şi jumătate între masă şi antrenament.

Consumă fructe în ziua în care mergi la sală. Într-o dietă, singura sursă de “dulce” ar trebui să o consituie fructele. Bineînţeles, nu în exces, ci maximum 250g pe zi.
Fă-ţi o listă cu alimente sănătoase înainte să mergi la cumpărături şi respect-o la literă! Fă cumpărăturile o dată pe săptămână, ca să nu te chinuie prea mult întâlnirea cu rafturile pline de chipsuri şi napolitane.
Nu începe cu antrenamente grele. Nu vei reuşi să duci până la capăt toată ora şi nu vei putea executa corect toate exerciţiile. Mai bine mergi la ore pentru începătoare, unde exerciţiile sunt mai simple şi le poţi executa corect. Consultă-te, înainte să-ţi faci abonamentul, cu un instructor sau cu o persoană autorizată de la sala unde vrei să mergi.

Hidratează-te corespunzator! Sunt necesari minimum 2 litri de lichide pe zi. Bea apă plată, ceaiuri neîndulcite şi limonadă.

Îmbracă-te în haine comode, dar care să nu atârne pe tine.  Un tricou şi o pereche de colanţi este costumaţia ideală pentru sport. Adidaşi pentru sală, un prosopel, o sticlă cu apă şi esti gata de mişcare.

Este bine să te studiezi în oglindă în timp ce lucrezi, pentru a-ţi controla mişcările. Totodată, te ajută să-ţi menţii motivaţia pentru că vezi cât de bine ţi se modelează corpul de la un antrenament la altul.

Nu lucra cu greutăţi mai mari de 1 kilogram. Muşchii tăi nu au încă tonus şi nu pot susţine o greutate mai mare în timpul exerciţiilor. Rişti să execuţi greşit exerciţiile sau, mai rău, să-ţi scapi gantera pe picior. Învaţă întâi să faci exerciţiile corect şi pe urmă trecem şi la “grupa mare”.

Alternează programele de cardio cu cele de tonifiere. Dacă mergi de 2 ori pe săptămână la sală, alege un antrenament de cardio (StepAerobic, TaeBo, EssentialFitness) şi unul de tonifiere (UltimatePilates,  BeamFit, ReShape). Când creşte numărul antrenamentelor, ideea de bază este să nu mergi două zile la rând la aceeaşi oră. Încearcă mereu ceva nou!

Verifică rezultatele pe care le-ai obţinut mergând la sală – compară fotografii vechi ca să îţi dai seama cât de bine arăţi acum, de când faci sport!

Cântăreşte-te şi măsoară-te, este întotdeauna motivant să vezi că te apropii de silueta ideală.
Încearcă să participi la antrenamente complet noi, nu se ştie niciodată când descoperi un nou program care te atrage!

Ai mers până acum la orele de nivel mediu? Fă-ţi curaj şi încearcă o oră pentru avansaţi, te va bucura să constaţi că poţi executa corect majoritatea exerciţiilor.

Ia o prietenă cu tine şi ajut-o să se integreze, e întotdeauna plăcut să petreci timp cu amicele în sala de sport.

Faceţi o competiţie între colegele de antrenament – cine execută corect cea mai mare parte a exerciţiilor, cine a progresat cel mai mult sau cine vine cel mai des la sală? Te va impulsiona să te concentrezi mai bine asupra orelor de sport, iar competiţia sănătoasă este întotdeauna plăcută.

Schimbă-ţi echipamentul în care te antrenezi – e plăcut să vezi că poţi purta o mărime mai mică sau un croi mai atrăgător. Nu uita că persoanele care aleg echipament mulat tind să îşi sporească eficienţa antrenamentelor cu 15% faţă de cei care aleg haine largi si neatrăgătoare.

Variază tipul antrenamentelor, pentru că oricât de plăcut ar fi antrenamentul cu care te-ai obişnuit, el nu poate acoperi toate nevoile corpului tău – alege o oră dinamică pentru exerciţiile aerobice, o oră de Pilates pentru o musculatură fermă şi suplă şi o oră de dansuri, Capoeira, Piloxing sau TaeBo pentru energia şi buna dispoziţie de care ai nevoie. În felul acesta, nu te vei plafona într-o rutină de antrenament şi nici nu te vei obişnui cu stilul unui singur antrenor.

Ai ales să faci exerciţii acasă, după DVDuri de antrenament? Încearcă ceva nou! Dacă ai făcut exerciţii pilates, poţi face o schimbare cu exerciţii de TaeBo sau din contră, dacă până acum ai făcut antrenamente dinamice acasă poţi încerca un sistem mai static, axat pe mişcări lente şi concentrate. Poţi varia tipurile de antrenamente pe care le faci acasă, tocmai pentru a nu-ţi pierde motivaţia de a exersa şi a fi în formă.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției