branza_teste_lactateCa de fiecare dată, vara vine la pachet cu probleme care dau mari bătăi de cap populaţiei, mai ales dacă obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile din pieţe sau târguri. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor dat publicităţii mai multe sfaturi de care orice consumator de lactate trebuie să ţină cont. Asta cu atât mai mult cu cât, în ultima săptămână cantităţi mari din astfel de alimente au găsite în neregulă.

Iată câteva sfaturi:
-Acordați o atenție deosebită când cumpărați lapte și produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman;
-Fiţi atenţi la condițiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât și la domiciliu; verificați dacă laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatură indicată de producător; refuzați să achiziționați produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.
-Solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să va arate etichetă produsului pentru a analiză compoziția și, mai ales, încadrarea în data durabilității minimale;
-Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
-Când doriți să cumpărați lapte și produse din lapte, solicitați informații suplimentare vânzătorilor cu privire la natură produselor pe care doriți să le cumpărați, întrucât există cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spațiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate; în condițiile în care modul de prezentare (formă de calup, dimensiuni, aspect, culoare) și chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferențierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicitați informații suplimentare din partea personalului cu atribuții de vânzare din cadrul magazinelor. În înlocuitorii de produse lactate grăsimile lactate au fost înlocuite parțial sau total cu grăsimi de altă origine decât cea lactata.
-Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale/data limită de consum modificată sau depășită.
-La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a laptelui și produselor din lapte, solicitați  și păstrați bonul de casă pentru a putea probă în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranță unui produs.
-Nu cumpărați lapte și produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibara bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției