Cum scapi de părul de
animale din casă

Oricât de mult îţi place curăţenia în casă, oricât de des aspiri, ştergi mobila, faci şmotru, e greu când ai un „locatar” blănos, cu patru lăbuţe, care lasă păr peste tot. Mai ales toamna, când este sezonul năpârlirii. Pentru a scăpa mai uşor de păr, ia în calcul următoarele sfaturi.
l Aspiratorul e cel mai bun prieten al tău. Când ai un animal în casă, aspiră temeinic covoarele, canapeaua şi fiecare colţişor de pardoseală. După ce ai aspirat covoarele, foloseşte o perie aspră, uşor umezită, ca să aduni părul rămas.
l Mai eficient este să ţii tot timpul o cuvertură peste canapea şi peste fotolii, pe care să o scuturi şi să o speli periodic.
l Pentru mochetă, poţi folosi bicarbonat de sodiu, care ajută la desprinderea mai uşoară a firelor de păr. Presară-l peste tot, lasă-l să acţioneze câteva minute, apoi aspiră.
l Pentru canapea şi fotolii foloseşte o pereche de mănuşi de cauciuc. Umezeşte-le şi treci apoi cu mâna peste tapiţerie. Cauciucul atrage firele de păr. De asemenea, mai poţi folosi role pentru haine sau chiar o bandă de scoci.
l Limitează accesul animalului doar la o zonă din casă. Nu-l lăsa în toate camerele, în special în dormitor. De asemenea, dezobiş­nu­ieşte-l să se urce cu tine în pat sau pe canapea. Dacă vezi că îi place mult într-un anumit fotoliu, „donează-i-l” lui. Pune-i acolo o păturică, pentru a nu se jerpeli dizgraţios.
l E bine să cumperi o maşină de spălat cu program pentru eliminarea părului de animale.
l Acordă atenţie igienei animalului! Nu în­seamnă să-l speli mai des, ci doar să-l periezi zilnic. Multe dintre firele de păr care stau să cadă vor rămâne în perie.
l Pentru a reduce căderea părului, îi poţi da animăluţului tău suplimente pe bază de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6, vitamina A sau zinc. Partea proastă e că, la scurt timp după oprirea „tratamentului” năpârlirea reapare.

Recomandările redacției