Cupele europene se văd doar pe micile ecrane în România

0
203

Formațiile ce au făcut de râs fotbalul românesc în Europa s-au duelat duminică seară, în ceea ce a numit toată lumea derby-ul Ligii 1. A rezultat clasicul 1-1, al cincilea la rând parcă, iar fotbal s-a dat cu pipeta. Golurile au fost și ele întâmplătoare. FCSB a marcat pe o eroare de grădiniță a maghiarului Lang, iar teamul din Gruia a egalat prin arădeanul Țucudean, dar reușita putea foarte bine anulată pe motiv de offside. Am făcut doar un preambul la imaginea dezas­truoasă pe care primele două clasate au lăsat-o și în plan intern, ca și în urmă cu două săptă­mâni în ultimul tur preliminar al Europa League. Cea mai mare pată de rușine pe blazonul unui fotbal altădată respectat datorită talentului și spirtului de sacrificiul al generațiilor lui Domide, Dobrin, Lăcătuș sau Hagi a lăsat-o, fără îndoailă, Clujul. CFR-ul, o grupare înfloritoare în ultimii 10-15 ani din surse externe, de multe ori necunoscute. Acum, cică la butoane s-ar afla un anume Neluțu Varga, un șmecheraș post-revoluționar care a făcut bani cu băieții deștepți din politică. El ar fi în tot și în toate de la plecarea în China a lui „mână forte Dan Petrescu”. Neluțu l-a schimbat pe Edi Iordănescu după patru meciuri, între care și o Supercupă câștigată, iar urmările au fost catastrofale. Iar dacă ele ar fi privit doar gruparea feroviară nu era nimic rău, dar când în joc e și prestigiul sportului-rege românesc parcă nu poți sta cu mâinile în sân.
Pe CFR a lăsat-o în afara grupelor Europa League o formație din Luxemburg, cu 8 jucători care sunt prinși în câmpul muncii și pentru care fotbalul e doar un hobby!? Dudelange i-a bătut pe ceferiști tur-retur: 2-0 și 3-2 și cel puțin îna­inte de partida din Luxemburg, au fost și jucători care au fost la muncă în dimineața jocului. E și cazul lui Tom Schnell, fundaș central care și-a exercitat atribuțiile la Primărie înainte de jocul cu băieții din Țara lui Dracula. Ne și imaginăm cum l-a așteptat soția acasă pe la ora 4-5, cu ceva de ale gurii și echipamentul pregătit pentru… un fotbal cu băieții în nocturnă. Și poate l-a și mustrat că-și cam pierde timpul cu prostii, în loc să stea acasă cu copiii, iar dimineață să fie fresh la Primărie. Peste două zile, Tom și colegii săi o găzduiesc pe AC Milan, una dintre cele mai titrate grupări din Europa, în timp ce clujenii se dau profesioniști pe bani frumoși, dar și pe nervii unei națiuni dezamăgite, ca să nu spunem scârbite, de pretenții mai mereu neacoperite de realitate.
Ajungem și la FCSB, care are în frunte un Neluțu Varga ceva mai cizelat. Dar nu pentru că nu ar fi și el un samsar al anilor de după căderea comunismului, ci pentru că e deja tăvalit serios prin bula de aer al fotbalului românesc. Doar că Gigi Becali oricât ar da cu capul de zid tot nu se învață minte. E ca peștele de acvariu, care uită mereu de peretele din fața sa, chiar dacă se lovise de el cu câteva secunde înainte. Prostit de impresari de carton și MM-ul ieșit de la răcoare, băiatul de la palat are impresia că stăpânește fenomenul, iar el nu mai câștigă nici măcar campionatul în România de vreo trei ani. În ciuda investițiilor enorme făcute în special în jucătorii nașului Hagi.
Și de această dată, FCSB și-a făcut pe hârtie un superlot de jucători, cu dubluri pe toate posturile, beton. Doar că, nenorocire, au uitat de portar, de rezerva lui Pufy Bălgrădean. Cum acesta nu a putut să joace în returul cu Rapid Viena, între buturi a intrat saltimbancul de 19 ani, Andrei Vlad. Puștiul le-a păpat calificarea „roș-albilor” și lasă România fără nicio echipă în ediția 2018-2019 a cupelor europene. Rușinea, umi­lința, trebuie împărțite și cu CSU Craiova (eliminată de Leipzig) și Viitorul (Vitesse Arnhem), dar și cu sistemul bolnav (și) sub oblăduirea președintelui FRF, provenit de la futsal, Răzvan Burleanu.
Altfel, nu le putem ura românilor și arădenilor vizionare plăcută a meciurilor din cupele europene. E prima săptămână de fotbal adevărat, cu capete de afiș precum: Liverpool – PSG, Real Madrid – Roma sau Inter – Tottenham, iar televiziunile nu scapă ocazia să facă audiență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.