Așadar, Ludovic Orban a anunțat că PNL va sprijinii candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Cine pierde și cine câștigă din această afacere? După părerea mea, PNL nu prea are de câștigat, ci, dimpotrivă, pierde teren în fața USR, în perspectiva unei coaliții de guvernare PNL-USR-PLUS, spre care, fără îndoială, ne îndreptăm. Dacă Nicușor Dan câștigă, electoratul nu va trece victoria în contul PNL, ci, mai degrabă, al USR, care a anunțat înaintea PNL-ului susținerea lui Nicușor Dan. Or, să nu uităm că Nicușor Dan a fost cel care a înființat USR. Indiscutabil, câștigarea Primăriei Capitalei va dirija, la alegerile parlamentare, mai multe voturi către USR decât spre PNL. Atunci, de ce a luat Ludovic Orban această decizie? După părerea mea, a făcut-o pentru că așa i-a poruncit Klaus Iohannis, pe care nu-l interesează dacă primarul Capitalei este de la PNL sau de la USR, important fiind să nu câștige PSD, pentru ca Werner să poată să se laude cu zdrobirea definitivă a ciumei roșii. Un primar general al Capitalei apreciat de către bucureșteni este oricând un potențial candidat la Primăria Capitalei, iar Iohannis trebuie să elimine din această ecuație stânga.
Se știe că Iohannis l-a somat pe Ludovic Orban să facă ce știe pentru ca Firea să nu mai câștige. Ludovic Orban a încercat fără succes să-l determine pe Nicușor Dan să se înscrie în PNL. Acesta a reacționat logic, știind că va câștiga mai multe voturi candidând din partea USR decât din partea PNL. Mai mult, înscrierea sa în PNL ar fi putut să fie taxată drept trădare de către susținătorii USR care ar fi reacționat ca atare. Desigur, în condițiile alegerii primarului într-un singur tur, nici candidatul PNL nici cel al USR nu ar fi avut șanse în fața Gabrielei Firea, pentru că voturile împotriva PSD s-ar fi dispersat. Normal, singura soluție pentru înlăturarea Gabrielei Firea era o candidatură comună a dreptei, capabilă să producă peste 35% din voturi, iar Iohannis a apăsat pedala pe aceasta, obligându-l pe Ludovic Orban
să-l susțină pe Nicușor Dan, chiar dacă acesta nu poate fi racolat de către PNL. Sunt convins că nu mulți liberali sunt de acord cu această mutare, iar disensiunile din interiorul PNL nu vor întârzia să apară. Pierderile PNL ar putea să fie mai mari decât cele cauzate de pierderea alegerilor de către candidatul său propriu, indiferent cine ar fi fost acela. Este cert că Rareș Bogdan a fost presat să candideze, dar acestuia nu i-a convenit deloc să plece din Parlamentul European, nu doar pe motiv de pierderi financiare considerabile, cât, mai ales, pentru că din postura de europarlamentar și lider al PNL ar fi putut să candideze la Președinția României. Una peste alta, nu sunt chiar sigur că Nicușor Dan va fi candidatul comun al PNL și USR, partide aflate într-o acerbă confruntare pentru supremația asupra dreptei, pentru că, în mod cert, dacă Nicușor Dan câștigă, cel care va aduna puncte importante va fi USR.  

Recomandările redacției