caprarÎn ultimele două săptămâni dihonia pare că s-a instalat în rândurile coaliţiei. Aurul şi cianurile sunt ,,tăişurile” unui pumnal aparent invizibil, dar care parcă a spintecat armonia şi confortul unui 70% inexpugnabil. De altfel, unda de şoc a fost  resimţită cel mai tare ieri. În Capitală, acolo unde, cel puţin apa­rent, se face politica mare, s-a stârnit o adevărată furtună  a declaraţiilor.
Antonescu: „Nu putem face pe proştii”
Preşedintele PNL, Crin Anto­nescu, a declarat că: „Victor Ponta ar trebui să se hotărască dacă îi mai susţine candidatura la prezidenţiale, liberalul precizând şi că, dacă USL se rupe, Ponta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier. Dacă cineva îşi va imagina în PSD că Antonescu o să tacă aşa, ca la Partidul Comunist, sau o să meargă pe brânci ca să iasă preşedinte susţinut de PSD, se înşală amarnic. Acest lucru îl ştiu şi domnul Ponta, şi toţi oamenii din PSD. După cum îl ştiu şi cei din PNL. Atitudinea de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului său de te­leviziune (RTV –n.n.), a multor oameni din PSD de a se comporta ca şi cum Preşedinţia României este ceva ce stă în seif pe la Cluj pe la domnul Rus şi ne-o dau sau nu ne-o dau nouă, liberalilor, sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum, Preşe­dinţia României se obţine de la cetăţenii României. Eu nu am înţeles niciodată şi nu voi înţelege protocolul şi angajamentele USL în sensul de a fi preşedinte pentru USL, pentru PSD, pentru România. Dacă voi fi preşedinte, voi fi pentru România. Dacă USL mă sprijină în această idee, bine, dacă nu, nu. Ca să punem simplu capăt acestor speculaţii, nu am stat şi nu stau cu mâna întinsă la uşa PSD. PSD îşi respectă sau nu nişte angajamente politice, îl priveşte, dar cred că ar trebui să încetăm cu acest subiect jenant. Acest su­biect nu a fost deschis de mine, el nu a apărut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multă vreme şi cred că ar fi bine să ne clarificăm. Am încasat toate aceste atacuri, dar nu pot încasa ipocrizia cuiva care îmi spune «Eu nu l-am atacat niciodată pe prietenul meu Crin». Păi are cine să o facă. Dacă vedeţi ce apare în fiecare zi pe postul de casă al domnului Victor Ponta, cred că nu mai este niciun dubiu. Totuşi, am mers mai departe. Nu putem face pe proştii, pentru că nu suntem.”
Social – democraţii sunt… consecvenţi
După aceste „atacuri” mediatice prin învăluire  pe care le-au încasat li­beralii, premierul Victor Ponta a simţit nevoia să iasă la rampă pentru a „stinge” fitilul care  tocmai se apropia de butoiul cu…pulbere.
Acesta a punctat:  „Noi, în PSD nu am discutat niciodată despre ruperea USL şi am promis anul trecut că până în 2016 rămânem cu un Guvern USL, nu am luat niciodată în calcul o altă variantă. Noi am decis foarte clar, prin congres, că îl sus­ţi­nem pe  la ale­ge­rile prezidenţiale şi PSD întotdea­una şi-a ţinut toate acordurile şi obligaţiile cu toţi par­tenerii avuţi de-a lungul anilor”.
Pace sub… măslini
Dacă la Bucureşti toate aceste şarje verbale, în ciuda vorbelor conciliante au mărit pulsul în cadrul USL, în teritoriu unda de şoc nu s-a mai propagat cu aceeaşi intensitate. Dimpotrivă se poate spune că lucrurile se mişcă într-o  relativă  armonie. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile liderilor locali ai partidelor care compun arcul puterii.
Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad, a precizat: „Într-adevăr este o oarecare tensiune în coaliţie, la nivel central, însă la Arad cel puţin din punctul nostru de vedere (al conservatorilor – n.n.) colaborarea se desfăşoară fără probleme.”
Dorel Căprar, deputat PSD şi preşedinte al organizaţiei locale a spus: „Cu excepţia unor mici derapaje ale deputatului liberal Calimente, care sper să rămână izolate,  lucrurile decurg în condiţii normale. Eu spun că lucrurile vor continua de maniera aceasta şi nu văd nici un motiv pentru o eventuală ruptură.”
Florin Galiş, preşedintele PNL Arad: „La Arad nu este nici o undă de şoc. Conlucrarea în cadrul alianţei s-a văzut şi astăzi (ieri- n.n.) în şedinţa Consiliului Local. Nu spun că nu sunt divergenţe de opinii şi este chiar bine că fiecare  are un punct de vedere, dar cred că s-a înţeles foarte clar că este important să avem un mod de acţiune unitar.”
După cum se vede, cel puţin la nivel declarativ, la Arad, cianura nu a „otrăvit” uniunea.
Gabriel  Constantinescu

Recomandările redacției