Din cauza automatizării fabricilor și întreprinderilor, multe meserii care în trecut erau îndeletnicirile oamenilor pricepuți, au trecut în responsabilitatea calculatoarelor sau a roboților. Meserii precum: deșteptător, lăptar, lampagiu, lustragiu, birjar, dactilograf au dispărut complet. Noile generații nici măcar nu mai știu ce presupuneau aceste meserii. Pentru mulți un ceas deșteptător pare o banalitate. Oamenii nu realizează că multe minți ingenioase au muncit la asemenea invenții. Insă, nu cu mult timp în urmă, aceste lucruri banale erau locul de muncă și sursa de venit a multor oameni.

Multe meserii au dispărut din cauză că au apărut multe invenții. Cine se gândea acum 100 de ani că iluminatul public o să fie automat? Pe vremea aceea exista iluminat public doar în orașele mai mari. Felinarele erau aprinse manual, venea cineva în fiecare seară și le aprindea. Acum se pune mai mult accentul pe meserii care țin de creativitate. Meseriile la bandă ca să le numesc așa sunt treaba roboților“, a relatat Dan, în vârstă de 46 ani.

Majoritatea meseriilor de pe timpuri au dispărut. Odată cu dispariția acestor locuri de muncă, oamenii au fost nevoiți să se reorienteze spre alte domenii. Bunicul meu era cizmar, acum cred că această meserie se mai practică doar în unele locuri și doar de cei care păstrează tradiția. Cred că e mai bine așa, mașinăriile nu dau greș niciodată “, a declarat Ioan, în vârstă de 58 ani.

E mai bine că în ziua de azi există roboți care să muncească în locul oamenilor. Mulți se sustrag de la muncă, mai merg să fumeze o țigară sau merg la toaletă și astfel munca stă în loc. Când eram eu tânăr și munceam în fabrică trebuia să îndeplinim o normă. Eu provin dintr-o familie de la țară, iar tatăl meu avea vaci. În fiecare zi mergea la oraș și ducea lapte. Mai mergeam cu el când eram mic la piață, vindea tot felul de produse din lapte“, a povestit Todor în vârstă de 80 ani.

Recomandările redacției