alimentara_shopping_cumparaturiProdusele alimentare trebuie să respecte normele de etichetare, pentru a-ţi garanta şi a-ţi permite să le alegi în cunoştinţă de cauză. Scopul etichetării e să ai acces la informaţii complete cu privire la conţinutul acestora. Iată ce informaţii ar trebui să găseşti pe eticheta unui produs alimentar.

Etichetele produselor alimentare trebuie să conţină informaţii exacte, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să îţi permită să alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum şi să afli riscurile la care ai putea fi supus.

Etichetele trebuie să prezinte, în limba română:
– Ingredientele pe care le conţine alimentul respectiv, inclusiv apa şi aditivii alimentari;
– Data expirării, producătorul şi originea alimentului, modul de depozitare şi de preparare;
– Eventuale ingrediente sau substanţe care ar putea determina anumite efecte adverse;
– Detaliile clare despre adresa de contact a producătorului, astfel încât să poţi face o plângere sau să poţi obţine mai multe informaţii despre produs;
– Denumirea alimentului, data valabilităţii minimale sau data-limită de consum, cantitatea;
– Etichetele cu informaţii despre conţinutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidraţi, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine şi de minerale din alimente; informaţiile se prezintă grupat, în acelaşi loc, sub formă de tabel, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile şi într-o formă ce nu permite ştergerea.

Ştii ce mănânci?

Iată de ce e important să citeşti cu atenţie etichetele:
– Pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine;
– Pentru a te informa, în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacţiile adverse la anumite substanţe;
– Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sănătoase.

UE va înăspri regulile!

O mai bună etichetare a alimentelor înseamnă consumatori mai bine informaţi. De aceea, normele UE privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor se vor înăspri. Comisia va lua măsuri care vizează protecţia consumatorilor şi garantarea integritătii produselor alimentare ambalate, comercializate în UE. Adică tot ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conţinutul acestuia. De asemenea, conform Comisiei Europene, începând cu 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea ca etichetele să indice dacă proteinele adăugate la produsele din carne provin de la acelaşi tip de animal.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției