De ce l-au muştruluit popularii pe Julien?

0
141

La şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL s-a consumat un episod aparent banal, care a fost uşor trecut cu vederea, deşi, în opinia mea, merită luat în seamă şi analizat. Prezent la şedinţă, secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz-White, a lansat un atac foarte dur la adresa lui Dacian Cioloş. „Nu-mi plac oamenii care au profitat de PPE, care au fost promovaţi de PPE şi acum au un comportament care face rău PPE. După părerea mea, sunt doar oportunişti“, a zis el. „Ştiu despre angajamentul european al unor politicieni, (…) dar trebuie să fii ataşat principiilor unui partid european care va schimba lucrurile. Care este angajamentul când tu vei candida drept cap de listă la alegerile europarlamentare? Asta s-a anunţat. Şi apoi vrei să fii candidat la prezidenţiale? Care este angajamentul european? Nu înţeleg“, a re­luat el tema, la finalul lucrărilor. Ce i-a supărat atât de tare pe populari, încât să-l facă albie de porci pe cel care era văzut ca variantă de candidat la Preşedinţia României, din partea PPE, cu acordul mahărilor Comisiei Europene?
Aşa cum am mai arătat, candidatura lui Cioloş, atât la europene, cât şi, mai ales, la preşedinţie, avea rolul de a atrage voturile electoratului liberal nemulţumit de prestaţia PNL, care s-ar fi dus către celălalt partid liberal, ALDE, respectiv către Tăriceanu. Atunci, care a fost motivul burzuluielii secretarului general al PPE? Simplu, voturile partidului lui Cioloş trebuiau să fie însumate, în final, cu cele ale PNL. Or, Cioloş are de gând să facă alianţă electorală cu USR, partid care nu pare deloc dispus să ajungă la remorca PNL ori, mai rău, să fie înghiţit de către acesta.Tocmai din acest motiv, nu a dat nicio clipă semnale că ar vrea să se integreze în PPE, ca şi PNL, ci, dimpotrivă, face tot felul de demersuri pentru a fi acceptat în ALDE european, în locul partidului lui Tăriceanu.
Dintr-o dată, din om de bază al PPE, Cioloş devine un duşman, un competitor care ar putea afecta atât scorul PPE la europarlamentare, cât şi la prezidenţiale. Nu am nicio îndoială că susnumitul secretar general a vorbit, înainte de a cuvânta, cu Ludovic Orban, iar acesta l-a determinat să-l atace pe Cioloş. Aversiunea lui Ludovic Orban faţă de Cioloş nu este nouă, ca să fie cauzată de atacul la interesele PNL şi PPE, ci s-a născut la momentul în care liderul liberalilor a conş­tientizat că nu va trece prea mult timp până la înscăunarea acestuia în fruntea PNL, în urma unor fuziuni succesive. Negocierile lui Cioloş cu USR pentru parafarea alianţei la alegerile par­- lamentare sunt pe ultima sută de metri. Dacă alian­ţa se va încheia, înseamnă că Julien are de gând să joace pe cont propriu, să-şi treacă partidul pe PLUS, pentru ca apoi să poată forţa mâna şefilor săi europeni, care l-au scos din calcule, deşi i-a servit cu credinţă, atât la Bru­xelles şi Strassbourg, cât şi la Bucureşti, după ce a fost paraşutat pe post de prim ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.