Așadar, Guvernul PNL, adică al lui Klaus Werner Iohannis, și-a asumat răspunderea pe niște pachete de legi, readucându-ne în epoca Băsescu. Dacă Guvernul PSD-ALDE ar fi făcut acest lucru, mai ales că vorbim despre niște legi extrem de sensibile, s-ar fi cutremurat Europa, s-ar fi rupt băierile cerului, lăsând potopul să se reverse peste țara în care statul de drept a fost călcat în picioare și democrația a fost siluită și terfelită de către niște nemernici care au pus cizma pe grumazul justiției. Dacă a făcut-o Guvernul lui Iohannis, adică al PPE, nu e nicio problemă, ci, dimpotrivă, o dovadă că acesta luptă pentru democrație și stat de drept. Ce se va întâmpla mai departe? Dacă în 3 zile nimeni nu depune moțiune de cenzură, legile vor fi considerate adoptate. PSD, prin vocea lui Ciolacu, a anunțat că nu va depune moțiune de cenzură, dar va contesta la Curtea Constituțională. „PSD nu ia în calcul o moțiune de cenzură pe aceste trei legi, pe fondul legilor. Ele, culmea sunt într-o zonă foarte înaintată în Parlament și este posibil ca săptămâna viitoare să fie votate, de aceea nu înțeleg de ce s-a venit cu asumare. Tocmai de aceea, pe cele două legi vom sesiza CCR pentru că este un conflict instituțional între Guvern și Parlament. Nu înțeleg de ce nu este lăsat Parlamentul să legifereze”, a spus Marcel Ciolacu.
Se pune întrebarea de ce nu depune PSD moțiune de cenzură. Ludovic Orban, persiflând atitudinea lui Ciolacu, explică simplu: „Atacarea la CCR este o modalitate de a tergiversa”.  Anume ce vrea PSD să tergiverseze? Simplu, în cârdășie cu PNL, PSD trage de timp, pentru a se scurge termenul în care ar mai putea fi organizate alegeri anticipate, pe care, în ciuda declarațiilor oficiale, nici PNL nu le dorește, pentru că acestea ar fi în favoarea principalului adversar al PNL, adică USR. Sunt convins că nu este decât un troc politic, având binecuvân­ta­rea Sistemului. Deja în USR au început răfuielile între tabere, sunt execuții mai ceva ca la ISIS, iar dacă se continuă tot așa, la ora alegerilor locale și, mai ales, cele parlamentare, USR nu va mai fi decât o pradă ușor de înghițit și digerat de către PNL.
În subsidiar, este un semnal că PSD nu va depune moțiune de cenzură nici în în cazul în care bugetul pe 2020 va fi adoptat prin asumarea răspunderii, singura condiție fiind neasumarea pe ale­gerea primarilor în două tururi. Dacă mai punem la socoteală și faptul că, în urma asumării bugetului, vor înceta și atacurile pe tema grelei moșteniri și a situației dezastruoase din ministere, totul devine limpede ca apa de izvor. „Este posibil să mai folosim procedura angajării răspun­derii guvernului. Procedura angajării răspunderii guvernului este mult mai demo­- cratică decât emiterea de OUG și are câteva avantaje nete în raport cu OUG. În cadrul angajării răspunderii, parlamentarii pot să formuleze amendamente, iar guvernul adoptă anumite amendamente care sunt potrivite și care aduc efecte benefice”, a spus Orban, la Parlament. Nu este clar? Eu zic că da.

Recomandările redacției