• Siguranța elevilor și a personalului Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Arad a fost în pericol.
  • Apa a afectat grav o parte a imobilului.
  • În tavanul clădirii au rămas cratere cu diametrul de un metru.

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că potrivit unui raport prezentat, ieri, de Direcția de Sănătate Publică (DSP), zeci de unități de învățămând din județ funcționează fără a fi autorizate din punct de vedere sanitar. Asta, în condițiile în care nu întrunesc toate condițiile de igienă. Este o problemă veche, însă solu­țiile găsite sunt greu de pus în practică. Comparativ cu anul trecut însă, situația apre că s-a îmbunătățit puțin, având în vedere că numărul unităților neautorizate a scăzut de la 95 la 84. „Din totalul de 450 de unități de învățământ (corpuri de clădiri/locații) funcționează cu autorizație sanitară 366 unități, rămânând neautorizate un număr de 84 unități de învățământ”, se arată în raportul semnat de Ionel Drăgănescu, șeful Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP.
Trebuie însă spus că cinci astfel de unități de învățământ se află pe raza municipiului Arad. De altfel, în tot județul, în mediul urban se află 12 corpuri de clădiri neautorizate, iar în mediul rural, 72.

Siguranța elevilor și a personalului, în pericol

Cu toate că nu se afla pe acea listă a rușinii sau a neputinței prezentată de Direcția de Sănătate Publică, o școală situată în centrul municipiului, la doi pași de Primărie, am putea spune, s-a confruntat cu o situație de neimaginat. Zile în șir a plouat în clădirea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Arad, iar CLM a alocat fondurile necesare reparației acoperișului cu întârziere. Potrivit unei adrese înregistrate la Primărie, situația a fost gravă, având în vedere că instalația electrică a școlii era pusă în pericol. „Prin prezenta revin la multiplele adrese înregistrate la Primăria Municipiului Arad, prin care am solicitat aprobarea lucrărilor de reparații/reabilitare ale acoperișului și pereților exteriori ai Clădirii Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, în regim de avarie, extrem de necesare datorită stării de degradare a clădirii și în vederea asigurării siguranței elevilor și a personalului angajat și a prevenirii riscului de accidentare”, se arată într-o adresă semnată de Olga Iulia Ghinga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.

A plouat constant zile în șir

Având în vedere că a plouat foarte mult în ultimul timp, apa a afectat grav o parte a imobilului. „Insist asupra necesității reparării/renovării totale a acoperișului șocolii în regim de avarie, deoarece în urma ultimelor ploi, din perioada 13-18.06.2018, apa s-a infiltrat din nou afectând planșeele unor săli de clasă și laboratoare, cel mai afectat fiind laboratorul de fizică, în care a plouat constant trei zile, fiind pusă în pericol instalația electrică și panoul electric de distribuție către mesele de lucru ale elevilor”, îi mai informează directoarea pe mai marii de la Primărie. De menționat că au mai avut de suferit de pe urma ploii parchetul, pereții și câteva mese.
Pentru a vedea ce-i de făcut, conducerea școlii a solicitat efectuarea unei expertize a acoperișului. După ce aceasta a fost efec­tuată s-a constatat că acoperișul este grav afectat pe o suprafață foarte mare, că nu mai puțin de trei hornuri s-au dărâmat complet din cauza ploii, astfel încât în tavan au rămas cratere cu un diametru de aproximativ un metru. Astfel, exista un real pericol de prăbușire peste elevi a tavanelor sălilor de clase. În plus s-a constatat că cea mai mare parte a grinzilor de susținere erau complet putrede, existând riscul să se rupă și să se surpe tavanul. „La fiecare ploaie abundentă este în pericol să fie afectată instalația electrică, putân­du-se produce scurtcircuite. Gradul avansat de deteriorare a tot ceea ce am prezentat pune în pericol siguranța elevilor școlii, a personalului angajat, dar și a cetățenilor orașului care trec pe lângă clădire, existând riscul permanent de acci­- dentare”, mai susține Olga Iulia Ghinga, care a cerut municipalității suplimentarea bugetului școlii cu 150.000 de lei. Trebuie spus însă că Biroul Reparații Imobile din cadrul Direcției Patrimoniu a Primăriei a propus alocarea sumei de 100.000 de lei, cu 50.000 de lei mai puțin decât necesarul.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției