Deși a avut un start mai greu datorită  problemelor „moștenite“, eforturile deosebite făcute de Ioan Negrei, în primul mandat de primar al comunei Vinga au început să-și arate roadele iar comuna a început să se trezească la viață. Semnele acestei revigorări pot fi văzute chiar și pe stradă – sau… mai ales pe stradă, deoarece cu drumurile s-a început revirimentul. Primăria Comunei Vinga s-a dovedit însă a fi „o primărie cu multe probleme care pot fi rezolvate doar cu înțelegere, răbdare și, bineîn­ţeles, numai prin respectarea legilor“.

Bilanțul unei perioade dure
La ceas de bilanț, după trei ani și jumătate de când este în fruntea comunei, primarul Ioan Negrei poate spune că are cu ce se prezenta în fața comunității. „Pe lângă că am reușit să achităm toate datoriile moștenite – peste două milioane de lei, avem și o consistentă listă de realizări. Iar în prezent instituția nu are datorii. Astfel: am început asfaltarea străzilor din Vinga și urmează cele din Mănăștur și Mailat – în funcție de finanțările de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În cadrul proiectului PNDL, la Vinga se vor asfalta 8 km de străzi, 3 km fiind deja asfaltate, în Mailat circa 2,5 kilometri, în Mă­năștur 2 km. În plus, se face extinderea rețelei de apă pe anumite străzi din Vinga. La Căminele Culturale din Vinga și Mailat au fost modernizate grupurile sanitare, cel din Mănăștur fiind modernizat și renovat în interior. În acest an am reușit să finalizăm și construcția Capelei din cimitirul Vinga“ – a detaliat primarul.
Recuperări și refolosiri
Dorința de a recupera cumva stagnarea în care s-a zbătut atâția ani comuna a generat și inițiative originale. Un bun exemplu este felul cum actuala administrație a recuperat și a refolosit profitabil o aglomerare uriașă de betoane provenite din perioada modernizării drumului naţional. „Betoanele au rezultat cu ani în urmă de la o  stație de mixturi asfaltice. Ocupau un spațiu mare și erau inutile așa că am hotărât să le concasam cât mai mărunt și materialul obținut să-l folosim la pietruirea drumurilor și ca fundație pentru viitoarele asfaltări. Am eliberat astfel un teren și am obținut aproximativ 3.500 tone de piatră concasata care e depusă pe drumurile comunei“ – ne relata Ioan Negrei.
Bani europeni, doar din 2012!
Având o bună experiență de afaceri în spate, primarul Ioan Negrei a înțeles repede importanța accesării a cât mai multor bani europeni, ceea ce fosta administrație nici n-a încercat. „În privința accesării fondurilor europene nerambursabile, până în anul 2012 comuna Vinga n-a atras nici un ban. Prin urmare am început scrierea de proiecte și din anul 2014 am obținut finanțare pentru două proiecte. La unul din aceste proiecte – cel referitor la Reabilitarea trotuarelor din Vinga – lucră­rile s-au și finalizat. Asta în paralel cu eforturile noastre sus­ținute de… reorganizare a administrației locale. Ne-am ocupat și de întreținerea străzilor din Vinga, Mănăștur și Mailat. Am făcut multe lucrări de pietruire, toate find în li­mita bugetului local; și acestea vor continua”.
Un al doilea proiect cu finan­țare europeană a fost mai aparte și cu un dublu avantaj pentru comună. „În colaborare cu două asociații nonguvernamentale, Primăria  Vinga a reu­șit accesarea de bani europeni pentru constituirea unor Structuri de Economie Socială (SES), fiind prima primărie din județ  care a realizat acest fel de proiecte. Inițierea a fost posibilă prin implicarea a două entități: ASSOC Arad – prin pre­ședinta dr. Edita Iuhasz și ASSOC Baia Mare – prin președintele Florian Sălăjan care a inițiat colaborarea. Asociațiile susțin conceptul de dezvoltare socială în vederea creșterii calității vieții pentru persoanele vulnerabile: femei în situații de risc, familii care au mai mult de doi copii, familii monoparentale și persoane de etnie romă. Primăria are un rol foarte important, având pârghiile ne­cesare susținerii acestor servicii ce constau în: îngrijire și asistență medicală la domiciliu persoanelor vârstnice, curățenie la domiciliu, meditații pentru elevi, arhivare de documente și… catering.
Dublul avantaj este că prin acest proiect s-a reușit modernizarea și reabilitarea celor două locații aflate în propietatea Primăriei.
În plus, Centrul de arhivare are un mare potențial; de anul viitor vor fi active și serviciile de depozitare propriu-zisă (printr-un mare spațiu disponibil), ți­nându-se cont de multitudinea de firme din zonele limitrofe și de accesul ușor spre comuna Vinga, dar și de perspectiva dezvoltării viitoare a zonei” – a mai spus primarul.
Despre viitor
Planuri de viitor sunt multe, trei fiind prioritare. „Ne-am propus pentru viitorul imediat reabilitarea și modernizarea clădirii Primăriei. E gata proiectul, dar va fi o lucrare foarte grea, deoarece suntem o comună mare, cu probleme multe și va trebui să asigurăm și activitatea zilnică pentru cetă­țeni. Apoi vrem să inițiem neapărat și reabilitarea altor trei clădiri: două ale Liceului Tehnologic Vinga, una a Școlii Gimnaziale Mailat. Proiectele sunt depuse la Minister și așteptăm, în 2016, semnarea contractelor de finanțare. E o lucrare importantă, noi având circa 900 de copii într-o formă de învățământ (liceu, școală gimnazială, școală primară și grădinițe). În al treilea rând avem speranțe mari în materializarea unui proiect la care lucrăm: asfaltarea a 8,5 km de drumuri din comună“.
Având o serie de proiecte ini­țiate – cu termene în următorul an, ba, chiar în următorii câțiva ani, discuția a alunecat firesc și spre planurile de viitor ale primarului Ioan Negrei. „Consider că rezolvarea problemelor grele ale acestui mandat m-au îm­piedicat să arăt oamenilor și viziunea mea despre ce trebuie realizat în comuna Vinga. Și așa, chiar în aceste condiții, am reușit realizarea câtorva obiective prioritare și am ini­țiat unele proiecte de viitor. Am reușit de asemenea și mobilizarea echipei și păstrarea unei bune colaborări între angajații Primăriei – zic eu. În plus, au fost numeroase semnale pozitive vizavi de activitatea mea și a echipei mele venite și de la concetățeni. Firește, am avut – și am și sprijinul familiei mele. Toate acestea m-au făcut să iau hotărârea de a candida pentru încă un mandat de primar al comunei Vinga“ – a precizat în finalul întâlnirii edilul Ioan Negrei.

  • mihai spune:

    ALO, domn primar! mai da-o naibi cu ‘mostenirea’, asa spuneti toti: ca asa am mostenit de la vechiul…

    Am o intrebare: drumurile ati inceput sa le refaceti, INSA le-ati ridicat la CERURI!!!
    Ce naiba nu le-ati pavat lasat normal?

  • ary spune:

    ….domnule primar Negrei ,

    cu ce firma de sabubrizare are Vinga contract ?,,,,, sant strazi unde gunoiul menajer se ridica din fata casei la 2 saptamani . ,,,,,si abonamentul e platit !

    de ce nu exista o evidenta CLARA a clelor care au platit ?,,,,familia mea a platit pentru luna iulie de 3 ori abonamentul . ESTE POSIBIL ? jegmaneala dle primar .

    in ce priveste drumurile asfaltate pe strazi =bataie de joc . faceti o inspectie ” per pedes”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției