coperta secusigiuLa finele acestei săptămâni la Secusigiu va fi sărbătoare mare. În organizarea Primăriei comunei şi a Consi­­- ­li­ului Local se va desfăşura o sărbă­- toare de suflet, intrată în tradiţie locală, intitulată semnificativ „Fiii sa­tului Secusigiu“.
După cum ne preciza primarul Ilie Cheşa, sărbătoarea va fi în principal una de suflet și va avea în program o serie de manifestări cultural-artistice și folclorice specifice zonei, pentru ca localnicii întregii comune (ce are în componență și satele Sânpetru German, Satu Mare și Munar) și oaspeții lor să se simtă… de-ai casei.
Nu se putea ocazie mai bună pentru lansarea unei lucrări pe care comuna o aștepta de mult, ca un prim și important pas spre… „legitimizarea“ realităților istorice ale acestei frumoase așezări arădene de câmpie. Este vorba de lansarea „Monografiei comunei Secusigiu“, realizată de dr. Rodica Colta și drd. Doru Sinaci.
„Monografia comunei Secusigiu este deosebit de importantă pentru Banatul Mureșan de câmpie, aceas­tă zonă fiind atestată documentar încă din sec XI. Cercetarea monografică a avut în vedere datinile, obiceiurile, tradițiile, învățământul, bisericile comunei precum și istoria multimilenară a oamenilor acestor ținuturi“ sublinia Doru Sinaci.
Lucrarea are în jurul a 500 de pagini, sistematizate pe capitole și este cea de-a doua monografie din spațiul bănățean realizată de cei doi autori – după monografia localității Căprioara, lansată în 2011.

Recomandările redacției