Întrebare grea şi pentru un ufolog, dar eu mă refer la atacul cibernetic din aceste zile, un atac la scară mondială, ca o veritabilă invazie extraterestră din filmele apocaliptice. Dar întrebarea rămâne: de unde vin aceste atacuri? Cine sunt hackerii şi cine este/sunt în spatele lor?
Nu sunt adeptul teoriei conspiraţiei, nu sunt expert în informatică, nu sunt nici măcar un bun utilizator de calculator sau de internet, dar tot îmi pun câteva întrebări. Şi caut răspunsuri. Totuşi, cine ar putea fi?
Păi, să mergem pe varianta (semi)oficială, că în spate ar fi Rusia. Că hackerii-făp­taşi sunt, de fapt, în slujba guvernului rus. Motive ar fi. Ruşii pierd uşor-uşor chiar şi influenţa pe care au reuşit parţial s-o câştige, după venirea lui Putin la putere. În Siria nu se întrevede nici o miraculoasă „soluţie rusă”, cu Turcia nu e nici aşa, nici aşa, influenţa în Grecia sau Cipru rămâne constantă şi slabă, vestitul pact cu Trump nu mai pare atât de periculos pentru lumea liberă şi până şi alegerile din Franţa i-au dezamăgit pe ruşi. În plus, ruşii  chiar au hackeri de clasă mondială.
O altă variantă este cea că în spatele atacurilor se află americanii. Se ştie că americanii îşi doresc de ani buni o lege „Big brother” mai aspră, mai tranşantă, prin care să poată înăspri supravegherea electronică a populaţiei. Iar acest atac masiv, multinaţional nu înseamnă doar un argument forte în interior, ci şi înspre alte ţări (de fapt guvernele acestora), sub acoperirea luptei contra terorismului, să-şi dorească o supra­- veghere la fel de drastică a propriilor cetăţeni exact ca şi Statele Unite.
O a treia variantă poate fi tocmai o firmă care vinde licenţe pentru programe de calculator. Nu dau nume, că e periculos. Pentru a combate pirateria, pentru a „scoate” la suprafaţă clonele programelor cu licenţă, s-ar putea ca o firmă de genul acesta să fi comandat o asemenea ofensivă virală, victimă căzând nu doar sistemele care au piratat programul, ci şi cele care, poate din neglijenţă, au uitat să updateze (să reactualizeze, pe înţelesul tuturor) aceste programe.
O a patra variantă ar putea fi tocmai o conspiraţie generală, în care pe de o parte toţi cei interesaţi – nu doar cele trei părţi amintite – au intrat într-o complicitate, iar pe de altă parte cei interesaţi şi-au verificat inclusiv propria lor securitate.
Repet, nu sunt nici expert, nici un adept convins al teoriei conspiraţiei, oricare ar fi aceasta, dar un asemenea atac cibernetic concertat şi concentrat nu poate fi doar rodul unor hackeri tineri, probabil hipsteri şi vegani, chiar bine organizaţi. În spate trebuie să stea şi fonduri uriaşe, şi o strategie uriaşă.
Până la elucidarea acestei enigme mondiale (probabil niciodată, sigur după rezolvarea dosarului «Kennedy» şi găsirea lui Jimmy Hoffa) prefer să fredonez una dintre melodiile de succes ale lui Mihai Constantinescu, cu următoarele versuri în refren: „Vin extratereştii/Cei mai mari maeştrii/Din galaxia lor”.
Clar, varianta cu extratereştii nu numai că e mai comodă, ci şi mai puţin periculoasă, dacă vreuna din teoriile astea se dovedeşte valabilă. Nu de alta, dar n-aş vrea ca următorul editorial să apară cu scris de mână, pe motiv de atac cibernetic total asupra propriului meu calculator.
P.S. Râdem, glumim, dar acest atac ne-a dovedit cât de vulnerabili şi de dependenţi de cibernetică suntem, ca întreagă societate.

Recomandările redacției