Tribunalul Arad a admis, în parte, contestaţia lui Adrian Ţolea împotriva deciziei de concediere şi l-a repus pe acesta în funcţia de director al ADI De­şeuri. Totuşi, instanţa a reţinut faptul că Ţolea a comis câteva greşeli în timpul în care a fost director şi a decis să îl sancţioneze cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de trei luni de zile. În soluţia pe scurt se mai arată că instanţa „obligă intimata să reintegreze contestatorul în func­ţia deţinută anterior şi la plata către acesta a unei des­păgubiri echivalente cu sa­lariile indexate, majorate şi reactua­lizate, începând cu data de 14.08.2018 până la plata efectivă”, dar respinge celelalte pretenţii. „Am văzut pe site-ul Tribunalului Arad soluţia pe scurt.
M-am bucurat să văd că s-a făcut dreptate, cel puţin parţial. După ce văd motivarea, voi face apel, pentru că doresc să fie admisă contestaţia pe care am făcut-o în totalitatea ei, fără nicio sancţiune. Cred că motivele desfacerii nu sunt reale, a fost vorba de alt­ceva”, a comentat Adrian Ţolea, contactat telefonic.
Cu toate că Adrian Ţolea va fi reintegrat în funcţia de director la ADI Deşeuri, acesta nu are drept de semnătură sau, măcar, de relaţii cu terţii. Aceste drepturi fac obiectul unui alt proces, aflat acum în faza de apel la Curtea de Apel Timişoara. De fapt, Adrian Ţolea nu mai era director în funcţie atunci când cauza s-a judecat la Tribunalul Arad, astfel încât au fost respinse atât cererea lui, cât şi cererea reconvenţională a pârâ­ţilor. „Motivul pentru care instanţa a respins ambele cereri era faptul că eu nu mai aveam contract de muncă. Degeaba îmi dădeau anumite atribuţii înapoi, inclusiv dreptul de semnătură, dacă eu nu mai eram director. Abia acum, la Curtea de Apel, vom fi din nou în situaţia în care eu sunt director şi se va pu­tea judeca respectiva cerere. Termen nu am primit, probabil că vom aştepta până în ianuarie, să treacă sărbătorile”, a mai spus acesta.

Recomandările redacției