Aradul a găzduit, recent, cea de a treia ediție a Festivalului de Științe Umaniste. Dacă tema primei ediții a fost: „Despre libertate”, la cea de a doua ediție s-a discutat „Despre adevăr”, iar anul acesta invitații au vorbit „Despre rău”, o temă despre care scriam că este cât se poate de potrivită pentru Aradul zilelor noastre, poate ar fi cazul ca la un moment dat să se pornească o dezbatere și „Despre birocrație”. Nu de alta, dar birocrația a ajuns un fenomen de care ne lovim aproape în fiecare zi și care ne face viața grea, de cele mai multe ori fără să avem nicio vină.
Dar ce este birocrația? Conform dexonline, prin birocrație se înțelege „interpretare și aplicare a legilor, a dispozițiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înțelege spiritul; birocratism, funcționarism”. Pentru mine, ca cetățean, birocrația înseamnă hârțogăraie fără rost, timp pierdut pe la diverse ghișee, birouri, servicii, departa­- mente, instituții pentru a primi, vorba unui cunoscut om de afaceri arădean, adeverință că n-ai nevoie de adeverință. Birocrație mai înseamnă și funcționari plictisiți, sictiriți, dar pătrunși de importanța funcției pe care o dețin, care nu fac nimic toată ziua decât să plimbe niște foi de hârtie și îl tratează pe cel care are nevoie de serviciile lor cu o atitudine de o aroganță ieșită din comun.
Din păcate birocrație există peste tot, și la instituțiile de stat și la anumite firme private și nu poți scăpa nici de una, nici de alta. Doar că în cazul firmelor private, cum sunt companiile de telefonie mobilă sau fixă, gaz sau electricitate, interesul este să îți ia banii cât mai repede, astfel încât procedurile pot fi accelerate, iar dacă nu mai suporți situația, poți să mergi în altă parte, de când a început să apară concurența. Birocrația de stat însă este cea mai greu de evitat și ceea ce este mai grav, este plătită din banii noștri, fie că apelăm la serviciile unor instituții sau nu. Adică mai pe românește, vrem, nu vrem, avem sau nu nevoie, întreținem pe banii noștri un aparat birocratic stufos, care ar fi putut fi pus la treabă, mai cu folos, în cadrul aceluiași sistem de stat, dar în beneficiul cetățeanului.
Sigur, există și funcționari onești, care dincolo de legislația uneori mult prea voluminoasă și câteodată plină de contradicții, încearcă să vină în sprijinul omului care se află de cealaltă parte a biroului. Nu de alta, dar așa are cam toată lumea de câștigat. El sau ea pentru că a scăpat de o treabă, a rezolvat un caz, un dosar, a eliberat adeverința de care era nevoie, iar solicitantul pentru că nu a mai fost chemat și a doua, a treia, a patra zi sau peste 30 de zile și a putut să facă un pas înainte.
Din punctul meu de vedere, ca lucrurile să meargă în direcția cea bună, în primul rând trebuie să se schimbe mentalitatea funcționărimii. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca membrii acestei categorii sociale să fie plătiți decent. Să sperăm că guvernanții vor reuși să corecteze greșelile din Legea salarizării unitare și să o pună în practică, așa cum au promis. Pe de altă parte, există legi care trebuie schimbate, pentru a elimina timpii morți și tot felul de hârțoage fără de care am putut să trăim foarte bine înainte de a fi apărut și cu siguranță, o vom face și mai bine, după ce vor dispărea.

Recomandările redacției