Despre cadastrarea extravilanului din comuna Bata ne vorbește primarul comunei Bata, Ion Micurescu.
„Unul din obiectivele majore realizate în cele două mandate de primar a comunei Bata este cadastrarea extravilanului în cadrul UAT Bata pentru că documentul care atestă proprietatea este extrasul de carte funciară, nu adeverinţa, nu titlu de proprietate. Constatând atât de multe erori la scrierea titlului de proprietate, dublări de titluri, suprafeţe puse în posesie care nu cores­pund coordonatelor din titlu iar în prezent trebuie să găsim soluţii pentru întabulare şi nu a merge în spate pentru a găsi vinovaţi. În acest moment avem toate planurile parcelare recepţionate de OCPI şi făcută delimitarea parcelelor pe măsurători GPS în localităţile Bata şi Bulci.
Datorită faptului că măsurătorile au fost făcute pentru prima dată la aplicare Legii 18/1991 cu aparate mai puţin performante, chiar ruleta şi dublu metru (capra), au dat erori, astfel că există necorcordanţe între măsurătorile de atunci şi planurile parcelare existente, comisiile de aplicarea a legii 18/1991 find de multe ori „generoase”.
La delimitarea parcelelor pe măsurători GPS creem multe nemulţumiri datorită faptului că deţinători de teren care au lucrat 20 ani o parcelă pot fi mutaţi cu 20 de metri în stânga sau în deapta – şi dacă îl poziţionăm într-un alt lot lucrat nemulţumirea nu este atât de mare precum a celor pe care îi poziţionăm în teren nelucrat 20 de ani, pârloagă care în acest timp a fost invadată de vegetaţie amorfă.
Pe termen scurt această acţiune nemulţumeşte, dar pe termen lung trebuie să o vedem ca pe o lucrare imperios necesară, pentru că şi sumele încasate de la APIA se vor acorda din 2020 doar pe suprafeţe cadastrate. Fac apel şi pe această cale la sătenii din satele Bacăul de Mijloc şi Ţela localităţi pe care facem acum delimitarea cu măsurători GPS, pentru a înţelege importanţa acestei acţiuni aşa cum de altfel au fost şi cei din satul Bata care au fost extrem de nemulţumiţi în timpul acţiuni de delimitare iar acum vorbesc laudativ de lucrarea de cadastrare. Ştiu că locul unde sunt puşi în posesie corespunde cu extrasul de carte funciară acum şi în viitor.
Legat de această lucrare de cadastrare pentru depunerea cererilor unice de plată la APIA, digitizarea în blocul fizic se face pentru prima dată la Primăria Bata, pentru că avem baza de date pusă la punct, urmând ca lucrătorii APIA să dea doar steguleţe. Vestea bună este că în acest an APIA a acualizat hărţile iar agricultorii vor putea să se găsească mai uşor pe terenurile pe care le lucrează, iar prin ordinul 234/ 2016 s-a eliminat acea toleranţă de 0,75 m în identificare suprafeţelor în sistem informatic, iar cu ocazia controa­lelor ce se vor efectua de APIA se aplică o toleranţă tehnică de amplasare.
Ca noutate, în acest an primăria nu mai cere achitarea taxelor locale în schimbul eliberării adeverinţei, şi tot în sprijinul fermierului s-a redus numărul documentelor cerute până în prezent la depunerea cererii. În prezent primăria eliberează doar o adeverinţă unde obligatoriu trebuie trecut şi blocul fizic.”

Recomandările redacției