Dezaxaţii

0
425

Vă mai amintiţi de Csibi Barna, extremistul care, în urmă cu câţiva ani, spânzura în piaţa publică o păpuşă care-l reprezenta pe Avram Iancu, pe care individul „l-a judecat, condamnat la moarte şi executat”. Era prin 2011, iar Csibi Barna ăsta lucra la ANAF, instituţie condusă atunci de Sorin Blejnar. Pentru tâmpenia făcută, Blejnar a anunţat că îl detaşează pe Barna la Abrud, să îşi câştige pâinea între moţii lui Avram Iancu, moment în care tot felul de deontologi i-au sărit în cap, lansând un adevărat jihad împotriva şefului Fiscului din acea vreme, jihad demn de o cauză mai bună.

Despre ce s-a ales ulterior de Csibi Barna nu prea mai ştiu multe lucruri, în afară că a reuşit să scape de detaşarea de la Abrud, că a fost condamnat de o instanţă românească pentru promovarea ideologiei fasciste şi că l-au un moment dat ar fi plecat să lupte în Ucraina, alături de separatiştii proruşi.

Modelul său a fost urmat, însă, de un alt individ, care a ajuns să fie reţinut recent ca urmare a faptului că a scris mesaje vulgare la adresa lui Avram Iancu, Horia, Cloşca şi Crişan, personalităţi marcante ale istoriei României şi mai ales ale ardelenilor, oameni care s-au opus cu arma în mână abuzurilor grofilor unguri ce tăiau şi spânzurau în Transilvania, şi la figurat, dar şi la propriu.

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Târgu Mureș, este suspectat că a inscripționat mesaje cu conţinut vulgar la adresa unor eroi români, pe peretele Casei Memoriale «Avram Iancu», din oraș, acesta fiind reținut pentru 24 de ore și cercetat pentru distrugere”, scrie Mediafax. Potrivit hotnews.ro, poliţiștii din Târgu Mureş au fost sesizați de un reprezentant al Societăţii Culturale „Avram Iancu”, despre faptul că pe peretele exterior al imobilului Casei Memoriale Avram Iancu din oraș au fost inscripţionate cu vopsea, mesaje cu caracter obscen. „Fapta de arme” săvârşită de acest dezaxat ar fi fost săvârşită în noaptea de 15 spre 16 ianuarie. De parcă nu ar fi fost suficient, urmaşul lui Csibi Barna a scris pe pereţi şi „Trăiască Ungaria”, să fie cât se poate de clară direcţia din care vin înjurăturile.

Aşa se întâmplă, dacă ţara asta a rămas ca un sat fără câini, pe unde cei care încă visează la Ungaria Mare, la autonomie pe criterii etnice sau la alte asemenea bazaconii se plimbă ca Vodă prin lobodă, fără să-i întrebe nimeni de sănătate. Aşa se întâmplă când partidele aflate la putere fac tot felul de compromisuri pentru a-şi constitui sau a-şi menţine majoritatea, aşa se întâmplă când se permite îndoctrinarea tinerilor secui din aşa-zisul Ţinut Secuiesc.

Măi oameni buni, şi eu cred că Hitler a fost un dement, că Stalin era un dictator sinistru, iar cei 13 generali executaţi la Arad, nişte criminali. Dar de aici până la a-i înjura aşa cum au fost înjuraţi Avram Iancu, Horia, Cloşca şi Crişan, e cale lungă, după cum e cale lungă şi până la organizarea unor spectacole macabre în cadrul cărora să fie executaţi în efigie. Dincolo de ceea ce credem noi despre ei, sunt morţi şi trebuie lăsaţi să se odihnească în pace şi nu folosiţi pentru a instiga la ură interetnică. Iar când spun acest lucru mă gândesc şi la fotomontajele care îl reprezintă pe preşedintele Klaus Iohannis îmbrăcat în uniformă nazistă, ceea ce este iarăşi ceva ce nu se face într-o ţară normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.