DGASPC Arad derulează un proiect pentru reducerea copiilor plasați în instituții, prin intermediul asistenților maternali

0
340

Un proiect promite măsuri pentru reducerea cazurilor de copii plasați în centre sociale, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali. Aceștia din urmă ar urma să își îmbunătățească competențele, iar proiectul să genereze proceduri și mecanisme de îmbunătățire a activității. De asemenea, prin acest proiect s-ar putea asigura fonduri pentru recrutarea de noi asistenți maternali.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad a fost cooptată ca partener în proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” depus de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”. Consiliul Județean, instituția în a cărei subordine se află DGASPC a alocat direcției, aproape 386.000 de lei, din valoarea finanţării nerambursabile solicitate de autoritatea finanțatoare a unui proiect ce vizează consolidarea rețelei de asistenți maternali.

Potrivit DGASPC, finanțatorul proiectului este Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Capital Uman și propune implementarea de activități ce privesc dezvoltarea de instrumente, proceduri, mecanisme noi de formare a asistenților maternali, îmbunătățirea nivelului de competențe al acestora, dar și asigurarea necesarului de resurse umane prin identificarea asistenților maternali activi în rețeaua actuală și recrutarea persoanelor interesate să aibă această profesie.

„Principalele lecții învățate în cadrul reformei din domeniul protecției copilului în ceea ce privește dezinstituționalizarea arată că planificarea închiderii centrelor și a dezvoltării de noi servicii trebuie să aibă la bază nevoile specifice identificate pentru fiecare copil și familia acestuia, precum și consultarea lor, iar închiderea centrelor de plasament trebuie obligatoriu însoțită de dezvoltarea și întărirea serviciilor de prevenire a separării copiilor de familie de la nivel de comunitate. România și-a luat angajamentul să asigure trecerea de la instituții de tip rezidențial la servicii comunitare, iar extinderea rețelei de asistență maternală este una din direcțiile pe care trebuie să le exploatăm și astfel suntem extrem de bucuroși să fim parteneri în acest proiect”, declară Erika Stark, director general DGASPC Arn ad.

DGASPC Arad are în prezent de 108 de posturi de asistenți maternali prevăzuți în statul de funcții, din care însă sunt activi 89 de asistenți maternali. Aceștia îngrijiesc 106 copii.

Numărul de asistenți maternali propus de către DGASPC Arad ce ar putea fi angajați prin proiectul non-competitiv ANPDCA –parteneriat DGASPC este de 20 de persoane, câte patru pentru fiecare an în perioada 2018-2023, proiectul derulându-se pe parcursula cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.