Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad reamintește că, pentru a veni în sprijinul nevoilor beneficiarilor din județul Arad, a persoanelor adulte cu handicap, că evaluarea persoanelor cu dizabilități care sunt nedeplasabile poate fi efectuată la domiciliu, astfel încât beneficiarii cu o stare de sănătate degradată nu sunt nevoiți a fi transportați la sediul instituției pentru a fi evaluați de specialiștii Serviciului Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap. „Deși legea conferă această posibilitate persoanelor cu dizbilități care solicită încadrarea într-un grad de handicap, din păcate, multe dintre acestea sau aparținătorii, membri ai familiei, nu cunosc drepturile conferite prin prevederile legale. Dorim să venim în întâmpinarea acestora și a prevenirii situațiilor inconfortabile de a pune pe drumuri beneficiarii care au oricum o stare alterată a sănătății din cauza diverselor afecțiuni grave de care suferă. În cazul persoanelor nedeplasabile, în baza scrisorii medicale şi a anchetei sociale, evaluarea complexă se va efectua la domiciliul/reşedinţa persoanei în cauză”, subliniază directorul DGASPC Arad, Erika Stark.
Cererea pentru evaluarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile a căror stare de sănătate s-a degradat de la momentul depunerii dosarului până la evaluare poate fi depusă la sediul instituției Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, situat pe strada 1 Decembrie nr. 14, Serviciul Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap, prin email sau prin fax.
Programul de lucru pentru preluarea acestor cereri este de luni până joi între orele 8.00-16.30 şi vineri între orele 8.00-14.00.
Printre atribuțiile specialiștilor din cadrul Serviciului Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap se numără efectuarea evaluării/reevaluării complexă a adultului cu handicap, la sediul propriu sau la domiciliul persoanei; întocmirea raportului de evaluare complexă pentru fiecare persoană cu handicap evaluată, recomandă sau nu recomandă încadrarea, respectiv menţinerea încadrării în grad şi tip de handicap a unei persoane. Întreaga documentație este înaintată apoi Comisiei Județene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Grad de Handicap care analizează, aprobă sau respinge aceste dosare.

Recomandările redacției