Din cauza preţului mare al gigacaloriei, arădenii au ajuns să caute mijloace alternative de încălzire. Astfel, pentru a reduce pe cât posibil facturile pe care le au de plătit la CET, mulţi dintre locatarii blocurilor din municipiu se încălzesc, în timpul iernii, cu gaz. Asta, în condiţiile în care gazul este plătit la comun, costurile fiind repartizate în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-un apartament, iar repartitoarele montate pe calorifere le transformă multora locuinţa într-o veritabilă gheţărie. Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) susţin că pe timp de iarnă, consumul de gaz din asociaţii semnificativ comparativ cu consumul din luna iulie, care este considerată a fi lună etalon pe timp de vară.  „Consumul crescut de gaze na­turale în blocurile de locuințe nu este rezultatul doar al faptului că scade temperatura de afară ci și rezultatul debranșărilor ilegale și mascate de la sistemul centralizat de încălzire. În multe apartamente, în special în cazul debranșărilor ilegale, nu s-a mai asigurat o altă sursă de încălzire așa cum preved legile 325/2006 și 230/2007, astfel că locatarii au folosit gazul de la aragazurile de gătit pentru încălzirea locuinței. Conform unor informații primite de la CET Arad, numărul utilizatorilor sistemului centralizat de încălzire s-a redus la jumătate la care se adaugă debranșările ilegale și cele mascate.  Problema este că repartizarea consumului de gaze naturale conform legii 230/ 2007 se face la număr de persoane astfel că familiile numeroase suportă cheltuieli care nu le aparțin mai ales în blocurile cu repartitoare de costuri unde ne confruntăm cu debranșări mascate prin închiderea robinetului termostatat”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Aceasta a mai ţinut să menţioneze că folosirea aragazelor de gătit la încălzirea locuinței duce la degradarea sănătății locatarilor și a construcției și crește riscul de incendiu.
Gazul poate face victime
De menţionat că în primele zece luni ale anului trecut s-au înregistrat 16 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon numai în aria de activitate a E-On Gaz. Potrivit reprezentanţiilor companiei, în urma acestor evenimente cauzate, în principal, de coşuri înfundate sau construite necores­- punzător sau de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, au fost afectate 39 de persoane, din care cinci şi-au pierdut viaţa. În aceste condiţii, coşurile de fum trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate. „Folosirea aragazurilor pentru încălzirea locuinţei, coşurile de evacuare neetanşe, înfundate sau construite necorespunzător care duc la acumularea gazelor arse în încăperi, sunt principalele cauze ale acestor evenimente cu consecinţe tragice”, susţin cei de la E-On. Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite se impune verificarea coşurilor de fum, hornurilor şi ţevilor de evacuare pentru a asi­gurarea unei ventilaţii corespun­- zătoare. Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre operaţiuni făcută obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama. Mai trebuie spus că aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.
De menţionat că, prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie. Astfel, consumatorii care simt miros de gaz în locuinţă sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă dispeceratul E.ON Distribuţie România la numerele de telefon 0265 200 928 sau 0800 800 928. La fel trebuie să procedeze şi atunci când se declanşează alarma detectorului de gaz. În cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor, consumatorii trebuie să stingă toate focurile; să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele; să nu manevreze aparate electronice; să nu aprindă lumina; să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale.

Recomandările redacției