OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn curând, primele sălcii energetice vor fi plantate pe marginea drumurilor din judeţ. Primul tronson pe care vor apărea perdele de protecţie din sălcii energetice este Semlac- Şeitin – Nădlac, proiectul fiind unul pilot la nivelul judeţului nostru. Consiliul Judeţean urmează să plătească în jur de 400.000 de lei pentru aceste perdele naturale de protecţie, care ar urma să ferească drumurile de intemperii în sezonul rece.
Administraţia judeţeană va semna în curând un contract de amenajare de perdele de protecţie a drumurilor Semlac – Şeitin – Nădlac, considerate de autorităţi zone pro­blemă pe timp de iarnă. „Semlac – Şeitin – Nădlac este prima zonă în care am decis să amenajăm perdele de protecţie a drumurilor. Urmează în curând să semnăm un contract în acest sens, pentru ca drin septembrie să înceapă deja pregătirea terenului pentru plantarea, estimată prin octombrie. Am prevăzut doar 400.000 de lei deocamdată pentru perdele de protecţie urmând ca în viitorul apropiat să amenajăm astfel de perdele de protecţie şi pe alte drumuri din zona de câmpie. Este vorba de drumurile Arad – Şiria, Iratoş – Dorobanţi, Pecica- Pereg, Zăbrani-Fântânele“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator pu­blic al Consiliului Judeţean Arad.  Autorităţile spun că sălciile energetice sunt o investiţie sigură, fiind o soluţie verde de protejare a drumurilor care aduce numai avantaje. În primul rând, costurile de amenajare a perdelelor de protecţie nu sunt mari, având în vedere că acestea ar urma să reducă costurile cu deszăpezirea pe timp de iarnă. Sălciriile energetice sunt menite să ferească drumurile de ninsoare şi viscol.
Mai mult, sălciile energetice ar urma să aibă productivitate, investiţia urmând să fie amortizată. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, iar randamentele sunt bune într-un timp relativ scurt. Vorbim de o productivitate ce poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani. Productia medie la hectar este de 30-40 tone, iar o tonă se vinde cu aproximativ 50 de euro.

Recomandările redacției