Direcţia de Sănătate Publică vrea să distrugă Ambrosia

0
172

Ambrosia artemisiifolia, denumită și „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei” este o specie originară din America de Nord și face parte din grupul plantelor în curs de naturalizare și aclimatizare în Romania, cu o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare, cu implicații majore asupra sănătății populației.
Această plantă are cea mai mare răspândire în zonele de câmpie și de deal, găsindu-se frecvent de-a lungul șoselelor si a căilor ferate, atât în intravilanul cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floa­-rea–soarelui, porumb precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, şantiere etc. In oraș se intâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi dar și în curțile caselor și parcuri.
Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atingând nivelul maxim la amiază, minimul fiind dupa ploaie si noaptea.
Polenul produs din abundență de Ambrosia este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/ m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile – rinită alergică sezonieră manifestată prin strănut, prurit nazal, congestie nazală la care se pot adauga și conjunctivita alergică- manifestată prin lăcrimare, prurit si chiar astm bronsic.
Conform statisticilor, cele mai multe persoane care suferă de aceste boli provocate de polenul ierbii pârloagelor se înregistrează în categoria 15- 64 de ani.
Alergia la polenul de Ambrosia, manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu raspunde” la tratament.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad a transmis adrese la toate unitățile administrativ – teritoriale din județul Arad, prin care solicită dispunerea de măsuri privind stârpirea ambroziei și informarea populației cu privire la metodele de combatere.
Metode de combatere: smulgere înainte de inflorire, cosire manuală (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafeţe mici); lucrări agricole – coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator (inconvenient- nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna, tăierile trebuiesc adaptate la înălţimea tulpinilor, sub 5 cm. de la nivelul solului); ierbicidare (inconvenient- risc de impact ecologic asupra sănătăţii: substanţele eficiente împotriva ambrosiei distrug şi plantele din culturi); infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium şi Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage.
(A.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.