Liniştea cerbilor este tulburată de silvicultori

Liniştea cerbilor este tulburată de silvicultori

Direcţia Silvică Arad defrişează o parte din Pădurea Somoş, de pe raza Ocolului Silvic Criş, pentru realizarea unui complex de vânătoare. În condiţiile în care pădurea, de aproximativ 700 de hectare, face parte din Situl Natura 2000 ROSPA0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, Agenţia pentru Protecţia MediuluI Arad a emis în 22.02.2011 o decizie de încadrare în care se arăta negru pe alb că se dă undă verde pentru complex numai dacă „nu se vor executa tăieri de arbori în vederea realizării investiţiei”. Fiind vorba despre o arie de protecţie, ar trebui să existe un regim silvic special, privind întreţinerea şi exploatarea pădurii. Cu toate acestea au fost puşi la pământ sute de arbori din speciile salcâm, cer, stejar în unele zone pădurea fiind „tăiată la ras”, adică arborii nu sunt extraşi în mod selectiv, aşa cum ar fi normal. Din informaţiile noastre, Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice, a dispus să se facă lucrările de împrejmuire a pădurii şi implicit tăierile, fără a avea toate documentele necesare. „Atunci când a fost întrebat de localnici de ce a tăiat la ras o parte din pădure, şeful de district a răspuns că face acest lucru an de an”, povesteşte un localnic. Apare însă un mare semn de întrebare. Cum este posibil să se taie „la ras” într-o zonă în care există şi arbori cu un diametru de peste 20 de centimetri la bază, asta în condiţiile în care, o asfel de defrişare este permisă doar în baza unei autorizaţii de exploatare, iar arborii în cauză sunt marcaţi.

Au schimbat partizile de exploatare a materialului lemnos între ele

Gurile rele spun că neregulile petrecute în Pădurea Somoş sunt mult mai multe. De exemplu, a fost tăiată o partidă (n.r. arborii dintr-o zonă) în locul altei partide pentru care a existat autorizaţie. Oamenii din zonă povestesc că în pădure se intră zilnic cu căruţele, sunt persoane care taie arborii cu drujbele, fără a fi autorizaţi şi fără ştirea pădurarilor. Astfel se distruge pădurea şi fauna pentru realizarea unui complex de vânătoare în valoare de peste un milion de euro (din care doar gardul de protecţie costă peste 350.000 de euro) care nu se justifică din punct de vedere economic. Ne întrebăm astfel dacă în joc sunt şi alte interese… Am fi curioşi, de asemenea, să aflăm în câţi ani se va amortiza o astfel de investiţie.

Zonă de linişte şi protecţie pentru cerbi lopătar

De menţionat că neregulile petrecute în pădure au fost aduse la cunoştiinţa reprezentanţilor Ministerului Mediului şi celor de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Oradea. Mai mult, pe adresa Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a fost trimisă o petiţie prin intermediul căreia autorităţile de la Bucureşti erau informate că s-a depus la instanţă o cerere de suspendare a contractului de lucrări încheiat între Direcţia Silvică Arad şi SC J&K Wildlife din Cristuru Secuiesc, în valoare de 1.606.544 lei. În document se arată că există un studiu de fezabilitate realizat în 2013, din care reiese că investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, existând posibilităţi extrem de limitate de amortizare, mai mult decât atât referatul întocmit de Compartimentul Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Arad nu a avut avizul favorabil. Autorii petiţiei mai arată că în această perioadă, în care pădurea se taie, este interdicţie totală de lucru în zonele de linişte. De asemenea, şi Direcţia Silvică Arad a fost înştiinţată că acolo unde se fac defrişări se află o zonă de linişte şi protecţie pentru cerbii lopătari.

Din informaţiile pe care le avem  Direcţia Silvică nu a scos la licitaţie pe SEAP lucrarea de împrejmuire, iar în contractul încheiat cu  SC J&K Wildlife din Cristuru Secuiesc se arată că prima tranşă de bani se va plăti în luna aprilie. Se pare însă că au fost făcute deja plăţi, ceea ce contravine înţelegerii făcute iniţial.

Gurile rele mai spun că Teodor Ţigan, directorul DSA, le-ar fi răspuns persoanelor cu care a discutat despre oportunitatea investiţiei că el personal nu ar fi foarte interesat ca o astfel de lucrare să se facă, dar că aşa i-ar fi cerut să procedeze directorul general al RNP Romsilva.

Deşi am cerut câte un punct de vedere atât din partea Direcţiei Silvice Arad, cât şi din partea RNP, nu am primit deocamdată niciun răspuns.

Recomandările redacției