inundatii primaProprietarii imobilului situat pe strada Ştefan Teneţchi, la numărul 5, sunt disperaţi. În ultimii trei ani, casa le este inundată cu dejecţi, fără ca Primăria să ia nicio măsură. Pe lângă pagubele imense din interior, infiltrarea apei în pereţi ar putea duce chiar la o catastrofă, oamenii trăind cu sufletul la gură de teamă că imobilul ar putea să se prăbuşească. Ana Maria David a ajuns la capătul răbdării şi susţine că s-a săturat de indolenţa şi lipsa de reacţie a angajaţilor Primăriei, fiind hotărâtă să dea municipalitatea în judecată. „Deţin această clădire, care aparţine în acest moment fiicei mele, din anul 1987. Proprietarul care a locuit înainte aici nu a avut niciodată probleme cu apa. Până în 2010 nu am cunoscut ce înseamnă să îţi iasă un picur de apă sau de rahat. Din 2010 însă şi până în prezent casa a fost afectată de sute de indundaţii. Problemele au început când s-a introdus canalizarea“, a declarat Ana Maria David.
Imobilul de la numărul 5 nu este singurul afectat de inundaţii, pompierii fiind solicitaţi în aceste zile să intervină aproape zilnic pe străzile din zonă, cum ar fi Meşterul Manole sau Cameliei, să scoată apa din mai multe case.
„Casa mea nu este inundată însă din cauza precipitaţiilor care au căzut în ultima perioadă, ci din cauza lucrărilor care s-au făcut pe stradă. Până în anul 2010, când au început lucrările de introducere a canalizării, nu am avut nici o problemă. Încă de atunci am făcut nenumărate sesizări firmei maghiare care se ocupa cu introducerea apei. Pe lângă casa mea era un şanţ pe unde firma trăgea apă. La scurt timp, apa a început să se infiltreze în pereţii casei, pe care am renovat-o în 2008, cu doar doi ani înainte. În ceea ce priveşte plângerile, ne pasau de la o instituţie la alta, nimeni nevoind să îşi aloce responsabilitatea sau să ne ajute în vreun fel. Chiar şi în anul 2012, în timpul secetei cumplite din vară, a ieşit apa. Şi asta se petrecea în condiţiile în care nici nu folosim apa, pentru că nu locuim în această casă“, mai declară femeia.
Din cauza precipitaţiilor, proprietarii au verificat în fiecare zi casa pentru a vedea dacă a ieşit apa. Duminică, însă, au avut parte de o surpriză cu totul neplăcută. În locul apei la care se aşteptau din cauza ploilor, beciul a fost inundat în totalitate de dejecţii. „A doua zi, în data de 8 aprilie, am depus o sesi­zare la Primărie, în care am cerut să mi se rezolve prblema. Le-am solicitat să se prezinte la faţa locului pentru a vedea dezastrul în care a ajuns o casă pe care am renovat-o în urmă cu puţină vreme. Bineînţeles că pro­blema nu a fost rezolvată nici în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri), când subsolul s-a umplut din nou de apă şi de dejecţii. În aceste condiţii, care durează de trei ani de zile, sunt hotă­râtă să dau în judecată Primăria“, susţine hotărâtă Ana Maria David.
De partea cealaltă, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că „suntem la curent cu problemele cu care se confruntă casa de pe strada Ştefan Teneţchi şi lucrăm în aceste zile să găsim o soluţie pentru a le rezolva“.
Pagubele imobilului sunt însă imense: parchetul din salcâm din toate cele opt camere a fost afectat, apa infiltrându-se practic în toate colţurile casei. Covoarele au fost distruse, iar mobila se descheie din cauza apei, care s-a infiltrat prin pereţi. „În doar trei ani de zile, din cauza nenumăratelor inundaţii, o clădire bine construită a ajuns să fie foarte degradată din cauza apei“, încheie Ana Maria David.
În încheiere trebuie spus că femeia a fost ajutată, în cursul zilei de ieri, să-şi scoată dejecţiile din imobil de un echipaj al ISU, în zonă deplasându-se, cu aceas­tă ocazie şi angajaţii Companiei de Apă.
Lucian Şerban
Adrian Cotuna

Recomandările redacției