abel2 rivieraMoartea lui Abel Abostol nu a fost îndeajuns, din câte se pare, ca să aducă liniştea la baza sportivă de pe malul Mureşului. După lovitura primită de familia Apostol, dată de asociatul lui Abel, după cum acuză procurorii arădeni, acum se pregăteşte încă o lovitură, din partea unor instituţii ale statului, care se ocupă cu tot felul de învârteli, ce nu au legătură cu obiectul lor de activitate.
Aşa cum susţin şi procurorii, miza crimei în cazul Abel a fost baza sportivă Riviera, pe care victima o deţinea împreună cu soţia acuzatului, Alina Buleu. Abel ar fi murit pentru că nu vroia să cedeze această bază, deşi a fost supus la nenu­mărate presiuni. Iată însă că, acum, familia Apostol trebuie să facă faţă unui nou asalt asupra bazei. Mai precis, fiindcă două contracte, unul pentru terase, altul pentru terenurile de tenis, expiră în această lună, DJTS se pregăteşte să le ia de la familia Apostol (deşi firma acesteia are drept de preemţiune) şi să o dea unor apropiaţi ai liderilor PD-L, ca un ultim gest din partea şefilor DJTS pentru cei care i-au ajutat ani de zile.
Baza sportivă a fost „inventată“ de Abel
Istoria bazei sportive de pe malul Mureşului a fost presărată cu tot felul de evenimente, care mai de care mai interesante. Puţină lume ştie că Abel pornise în urmă cu vreo 16-17 ani de la două-trei terenuri de tenis şi alea aflate în paragină, alături de care trona scheletul de beton al unei construcţii ce n-a mai fost finalizată. An de an, Abel a investit în acea bază, a mai făcut un teren de tenis, două, trei, a pus noctură, a mai făcut un teren de fotbal, a investit alături de soţii Buleu în scheletul de beton care s-a transformat într-un restaurant modern, s-a construit o terasă nouă pe malul Mureşului, iar alături o piscină. Dintr-o locaţie aflată în paragină, prin forţe proprii, Abel a reuşit să ridice cea mai frumoasă bază sportivă din Arad.
Cum terenul cu pricina aparţine Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, firma lui Abel, Green Place SRL, a încheiat de-a lungul anilor mai multe contracte cu această instituţie. Există un contract pentru restaurantul construit de firma Green Place, valabil până în 2018, dar şi două contracte pentru terasă şi terenurile de tenis, care expiră în această lună, dar pentru care există drept de preemţiune din partea firmei, aşa cum e şi normal, având în vedere investiţiile impor­- tante realizate la baza Abel. De fapt, tocmai aceste contracte le-a făcut acum cu ochiul unor „întreprinzători“ portocalii, care se gândesc cum să dea o nouă lovitură, având în vedere foametea care i-a lovit de un an de zile, de când nu mai au acces la fondurile guvernamentale.
Abel se plângea de presiunile lui Falcă, via Meszar
De altfel, Abel Apostol a tras ani de zile din cauza bazei sportive în care a investit tot ce a avut şi ce a câştigat şi pentru care, până la urmă, şi-a dat viaţa. Nu o dată, prietenii şi familia l-au auzit pe Abel Apostol plângându-se de presiunile politice la care era supus, în special din zona Falcă, Abel susţinând că „oamenii lui Falcă“ încearcă să-i ia baza. În ultima perioadă, înainte de dispariţie, Abel era tot mai preocupat de posibilitatea ca „oamenii lui Falcă“ să-l scoată afară la terminarea contractului, cu ajutorul lui Alexandru Meszar, di­rectorul DJTS Arad, un apropiat al lui Gheor­ghe Falcă, manager în trecut şi la Atletico, o echipă de fotbal care a beneficiat şi beneficiază din plin de ajutorul PD-L prin finanţări de la Primăria Municipiului Arad. Abel se plângea, aşa cum susţin şi apropiaţi ai familiei Apostol, că se pregătea scoaterea la licitaţie a terenurilor de tenis şi a terasei, iar clientela PD-L ar fi urmat să câştige această licitaţie, organizată de „prietenul“ Meszar.
Green Place are dreptul la prelungirea contractelor
Înainte ca Abel să dispară, acesta a făcut demersuri, alături de asociata Alina Buleu, pentru ca cele două contracte să fie prelungite, conform clauzelor, care prevedeau dreptul de preemţiune, dar şi faptul că firma Green Place şi-a respectat toate obligaţiile faţă de Direcţia de Sport, fapt ce reiese şi dintr-o adresă a DJTS către Ministerul Tineretului şi Sportului. În adresa respectivă, cu nr. 218, din 13.03.2013, DJTS Arad solicită Ministerului Tineretului şi Sportului „avizul în vederea prelungirii contractului de închiriere nr. 314, din data de 12.05.2003 având ca obiect de activitate – terasa – cu valabilitate până în data de 14.07.2013, prin încheierea de act adiţional cu firma Green Place SRL pentru o perioadă de 5 ani“. În adresa semnată de nimeni altul decât Alexandru Meszar, se specifică faptul că SC Green Place mai are un contract, cu nr. 391, din 20.06.2003, valabil până în 01.07.2018, contract cu privire la restaurant, teren de fotbal, vestiar şi grupuri solicale.
Ca lucrurile să fie clare, însuşi directorul Meszar le scrie celor de la minister că „aceste obiective funcţionează ca un tot unitar, neputând funcţiona separat terasa de restaurant, datorită faptului că au în comun următoarele: acces, parcare, grupuri sanitare, branşamente şi contoare de energie electrică şi apă“. Cum ar veni, Meszar recunoaşte că baza Abel nu poate fi împărţită în bucăţi, fiindcă firma mai are contract pe restaurant încă cinci ani, iar terenurile şi terasa folosesc utilităţile din zona restaurantului. Unde mai pui şi dreptul de preemţiune, pe care Alexandru Meszar l-a omis, probabil intenţionat, vom vedea şi de ce.
Iar ca lucrurile să fie cât se poate de clare, în finalul adresei se specifică faptul că toate contractele încheiate cu Green Place s-au dovedit avantajoase pentru DJTS, fiindcă plata chiriei se face la termen, cheltuielile de regie sunt suportate de Green Place, firmă care investeşte constant în baza sportivă, iar DJTS are acces gratuit pentru a organiza competiţii sportive. O recunoaştere care vine ca o mănuşă pentru familia Aspostol, într-un eventual proces cu DJTS.
Directorul DJTS nu i-a informat însă până la capăt pe cei de la minister, omiţând (intenţionat ?) să precizeze faptul că în contract există drept de preemţiune. Dacă ar fi fost aşa, probabil Ministerul Sportului ar fi transmis înapoi DJTS acceptul de a se prelungi contractul. Fiind omis acest „mic“ amănunt, cei de la Ministerul Sportului au crezut probabil că e vorba de un nou contract, aşa că au transmis DJTS Arad, prin adresa 331/01.04.2013, că „până la acest moment la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului nu a fost aprobată procedura privind închirierea bunurilor imo­bile aflate în domeniul public al sta­tului, astfel încât numai după finalizarea acestui demers se poate proceda la analizarea solicitării dumneavoastră“.
Un răspuns ambiguu, de la Ministerul Sportului, care în alte condiţii ar fi fost cât se poate de clar. Totul era ca directorul DJTS să prezinte situaţia reală.
Contractul pentru terenuri, prelungit trei luni
De altfel, faptul că Alexandru Meszar ar fi putut prelungi contractul fără acea adresă ambiguă din partea Ministerului Sportului este demonstrat de contractul ce vizează terenurile de tenis. Acel contract, cu nr. 620/18.11.2004, care expira şi el în iulie, a fost prelungit de directorul Meszar cu trei luni de zile, fără nici cea mai mică problemă. Prin adresa 610 din 10.06.2013, Alexandru Meszar le comunică celor de la Green Place, mai precis reprezentantului lui Abel, Albert Apostol, că „pentru a nu perturba activitatea sezonului vara 2013 pentru care aveţi încheiate contracte, vom prelungi contractul de servicii nr. 620/ 18.11.2004 cu un act adiţional pentru o perioadă de trei luni, respectiv până în data de 14.10.2013“.
Şi aici, avem de-a face cu o nouă şmecherie, care arată că la DJTS se pregăteşte o mare afacere, iar părţile implicate se ştiu foarte bine. Cel mai bine le ştia Abel Apostol, care se plângea des de învârtelile pregătite de o combinaţie udemeristo-pedelistă. Mai întâi, directorul Meszar le-a arătat celor de la Green Place că se poate prelungi contractul, dar a uitat din nou de dreptul de preemţiune, drept pentru care a decis că va prelungi doar cu trei luni. Probabil, avem de a face cu o nouă şmecherie, iar Alexandru Meszar le va spune că cele trei luni reprezintă un nou contract, aşa că a fost respectat dreptul de preemţiune. Nimic mai fals. Dar de ce cu trei luni ? Fiindcă nu e nimic întâmplător, în octombrie 2013 expiră procura pe care Albert Apostol o are de la tatăl său, Abel, pentru firma Green Place, iar din acel moment familiei Apostol îi va fi mult mai greu să lupte pentru dreptul ei.
Familia Apostol nu se lasă, DJTS pregăteşte afacerea
După pierderea lui Abel, familia Apostol nu va mai accepta o nouă lovitură, fiind hotărâtă să lupte până la capăt pentru baza pe care Abel a construit-o de-a lungul anilor. De altfel, conform informaţiilor noastre, Albert Apostol a şi trimis o solicitare DJTS prin care cere ca la finele sezonului să se aşeze la masa negocierilor, pentru a discuta despre dreptul de preemţiune. Deocamdată, familia nu a primit niciun răspuns, în schimb s-au trezit cu un reprezentant al DJTS, care s-a înfiinţat la baza Abel şi a început să măsoare terasa. Terasa construită de Green Place, firma lui Abel, şi care, după spusele angajatului DJTS, urmează să fie scoască la licitaţie.
Conform informaţiilor noastre, la DJTS se lucrează de zor pentru o ultimă lovitură, adică înstrăinarea terenurilor de tenis şi terasei către o altă firmă decât cea care le-a construit sau modernizat, adică Green Place. Nu mai e nevoie nici de acceptul ministerului, nu mai e nici dreptul de preemţiune, avem şi procedură de închiriere, totul e în regulă, doar firma urmează să se schimbe. Problema celor de la DJTS e că familia Apostol nu va sta cu mâinile în sân la aceste abuzuri, iar deja a început o serie de demersuri, iar cazul a ajuns şi la urechile ministrului Nicolae Bănicioiu, care din câte am aflat nu va tolera ca această bază să fie preluată prin metode neortodoxe de clientela PD-L.
Directorul Meszar, la un pas de demitere
De altfel, informaţiile noastre sunt confirmate şi de controlul care a fost trimis în aceste zile la Direcţia Jude­ţeană de Tineret şi Sport Arad, control ce vizează activitatea directorului Meszar, dar şi contractele pe care instituţia le are pentru diverse baze sportive. Mai ales contractele pentru baza Abel, cât şi cele de la Bazinul Delfinul, pentru care există un dosar penal care zace în sertarele poliţiei arădene, fiindcă între cei care ar trebui să instrumenteze cazul şi unii de la DJTS există legături atât de prietenie, cât şi politice. Astfel că acest caz aşteaptă vremuri mai bune, când la poliţie vor veni lucrători cinstiţi, care să verifice corect modul de cheltuire a banului public în instituţii, fără a ţine cont de frăţii şi prietenii.
Din informaţiile noastre, cel mai probabil, directorul Alexandru Meszar va fi demis la finalul controlului, iar toate speranţele „oamenilor lui Falcă“, cum spunea bietul Abel, de a-şi umfla buzunarele vor fi năruite. Noi vom reveni cu amănunte despre desfăşurarea controului, dar şi despre marea afacere pregătită în laboratoarele coaliţiei UDMR-PD-L Arad.

Recomandările redacției