Centrul Judeţean Arad al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trage un semnal de alarmă cu privire la numărul foarte mic de cereri depuse de fermierii arădeni care au avut culturile afectate de secetă. Potrivit reprezentanţiilor APIA, dintre cei 3.300 de fermieri care au avut culturi distruse din cauza lipsei precipitaţiilor, doar 600 au depus o cerere pentru a primi despăgubiri. Asta, în condiţiile în care prin Ordonanţa de Urgentă nr. 45 din 23 octombrie 2015 s-a instituit schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta din perioada aprilie-septembrie. „Dorim să invităm fermierii să depună cererile şi să îi informăm că termenul limită de depunere a cererilor este 2.12.2015, atenţionându-i că dacă nu se prezintă decât în ultimele zile risca să producă blocaje în activitatea de preluare a cererilor şi, totodată, să nu reuşească să depună cu toţii cererile în vederea obţinerii ajutorului financiar”, susţine Mihaela Cancel, directorul executiv al APIA Arad.

Condiţii pentru a primi despăgubiri

Pentru a putea beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Primesc sprijin producătorii agricoli persoane fizice, producătorii persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale ( IF), producătorii agricoli persoane juridice precum şi orice formă asociativă cu sau fără personalitate juridică. „Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat beneficiarii menţionaţi trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să deţină proces – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie şi 20 octombrie 2015 în care să fie înscrise informaţii privind cultura, suprafaţa calamitată şi procentul de calamitate de peste 30 %; să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015; să fie eligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţa aferentă anului 2015 în urma controlului administrativ efectuat de APIA. Beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pot depune până la data de 30 noiembrie, termen care se va prelungi până la data de 2.12.2015 întrucât 30.11. şi 1.12.2015 sunt zile nelucrătoare, o cerere de acordare a ajutorului însoţită de următoarele documente: copie BI/CI al solicitantului persoană fizică;  copie a atestatului de producător ( pentru persoane fizice, PFA, ÎI , IF ); certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul Naţional al Fundaţiilor şi BI/CI al împuternicitului/ reprezentantului legal; copie a procesului – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; numărul contului bancar deschis la o instituţie de credit ( bancă ) pentru persoanele fizice sau la Trezoreria Statului pentru ceilalţi beneficiari”, a mai spus Mihaela Cancel.

Cererile au început să se depună începând cu data de 3 noiembrie. Cei care nu au făcut încă acest lucru trebuie să ştie că modelul de cerere poate fi ridicat, în vederea completării, şi de la primăria la care a fost încheiat procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Solicitările se depun împreună cu documentele anexate la Centrul Judeţean Arad al APIA, strada Fraţii Neumann, nr. 10, etajul 2.

Recomandările redacției