IMG_1078 IMG_1080Discuția cu doctorița Svetlana Conovalciuc a debutat simplu, domnia sa făcând observația că localnicii vin greu la medic, doar când au o suferință grea. De asemenea, amână de regulă consultul pentru… ziua de piață, care este sâmbăta, ceea ce duce la creșterea numărului de consultații în ziua de sâmbătă. Pe această temă dar și pe teme de ordin medical specifice zonei am purtat o scurtă discuție cu doctorița Svetlana Conovalciuc.
– Și acum, ca și în alte zile de sâmbătă, am văzut holul plin de pacienți; care este situația, doamnă doctor?
– Pacienţii vin cu programare, numai că sâmbăta unii vin neprogramaţi, mai ales cei vârsnici; şi nu poţi să laşi un biet bătrân care vine de la mare distanţă să nu îl consulți, să vezi ce probleme de sănătate are omul.
– Ce pacient mai vârstnic aveți şi cu ce boli se confruntă acesta?
– Am o pacientă, Ştefea Floare, în vârstă de 96 de ani, din satul Sârbi, comuna Hălmăgel; este o femeie care se ţine destul de bine pentru vârsta ei. Femeia este crescătoare de animale pe care le îndrăgeşte foarte mult și de care are grijă.
– Ce fel de probleme de sănătate are femeia?
– Probleme de circulaţie, datorită vârstei înaintate; am înţeles că a muncit foarte mult la viaţa ei dar a şi avut mare grijă de sănătate.  Nu a consumat ceea ce consumăm noi azi: produse pline de chimicale; poate nu a avut stres în viaţa sa, pentru că şi acesta este un factor de îmbătrânire şi epuizare. Trebuie să punem accent pe alimentaţie, să evităm pe cât posibil excesul de grăsimi, cafea, glucide, alcool. Până suntem tineri nu le dăm importanţă dar după ce înaintăm în vârstă începem să le simţim.
– Ce boli ați observat că sunt mai frecvent în zonă?
– Ţinând cont că în această zonă se trăieşte foarte bine, sunt familii care sacrifică câte doi-trei porci pe an, se consumă foarte multe dulciuri. Astfel, pe primul loc este hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi altele. Mai sunt şi alte boli având în vedere că în această zonă au fost locuri de muncă la mină, mulţi pensionari sunt bolnavi de bronşită cronică şi astm bronşic iar multe familii nu au putut avea urmaşi din cauza minelor din zonă. Mai vreau să punctez un singur aspect: despre igiena corporală. La mulţi, aceasta cam lipseşte: aici mă refer şi la copii. Vorbim despre periuţa de dinţi care trebuie folosită în permanenţă, nu numai când ne aducem aminte. Sunt multe de spus şi totodată trebuie să ţinem cont de aceste lucruri deoarece ele sunt numai spre binele nostru.
Localnicii au numai aprecieri pozitive
Am reuşit să stăm de vorbă și cu un pacient aflat în așteptare: domnul Cornel Sida, în vârstă de 83 de ani, din satul Ţărmure, pacient al doctoriței Svetlana. „Am 83 de ani, sunt bolnav, bătrâneţea îşi spune cuvântul. Vreau să vă spun că doamna doctor se poartă foarte frumos cu pacienţii, mai ales cu bătrânii. Eu cred că trebuie să ai un dar de la Dumnezeu ca să ai un comportament atât de frumos cu pacienţii cum are acest doctor. Mă bucur foarte mult că avem o asemenea doctoriţă bună şi sufletistă la noi în comună“ a spus baciu Cornel.

Recomandările redacției