Ceea ce trebuia să fie prezentarea unei campanii pentru siguranța în străinătate, și anume campania „Informare acasă! Siguranța în lume”, ediția 2019, prezentare desfășurată în Sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, s-a transformat într-o adevărată campanie de convingere a tinerilor de a rămâne în țară și de readucere în țară a românilor plecați, odată cu vizita, probabil strategică, a doi miniștri. Este vorba despre ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care au venit la Arad însoțiți de deputați și senatori PSD.

Pretutindeni în lume avem milioane de români care fac cinste României. Mulți dintre ei au plecat după studii în țară și fac cinste României prin activitatea pe care o desfășoară. În România, învățământul este de calitate. În egală măsură, vreau să vă spun că mulți dintre ei nu au plecat de bine din țară. Au plecat în speranța unei vieți mai bune. În ultimii ani, în România, s-au realizat foarte multe proiecte, programe și se realizează în continuare proiecte prin intermediul cărora ne propunem să susținem întoarcerea cetățenilor români care își doresc să revină acasă. Pierderea atâtor milioane, prin plecarea lor în afara granițelor a însemnat o pierdere uriașă pentru România, o depopulare a țării. De aceea eu personal și întreg Guvernul României susținem întoarcerea acasă a cetățenilor români. (…) Vreau să vă spun că foarte mulți dintre ei își doresc să revină acasă, ceea ce este un lucru minunat. (…) Pe lângă măsurile luate de Guvern, creșterea salarizării și dezvoltarea infrastructurii, avem și proiectele de finanțare europeană Start-up Nation și Diaspora Start-up, prin intermediul cărora cetățenii români care își doresc să-și deschidă o mică afacere o pot face pe baza experiențelor pe care ei au acumulat-o în afara granițelor (…). Sincer, m-aș bucura să citim știri dimineața prin intermediul cărora să aflăm de lucrurile extraordinare pe care cetățenii români le fac aici în țară, români care nu vor poate să se întoarcă în afara granițelor”, a spus Natalia-Elena Intotero pe tema siguranței în lume la studii și muncă.

La rândul lui, ministrul Răzvan Cuc a perorat în fața elevilor prezenți: Bineînțeles că Ministerul Transporturilor va pune la dispoziția consulatelor și Ministerului Românilor de Pretutindeni toate informațiile care sunt necesare pentru ca dumneavoastră să călătoriți în condiții de siguranță. Eu aș vrea să vă spun altceva, ce cred că este mult mai important. Să știți că poporul român este un popor deștept, un popor cu resurse nebănuite, și aici mă refer la voi, tinerii, fiindcă voi sunteți viitorul. Vă spun: urmați-vă visul, dar nu plecați din România! România are nevoie de ingineri, România are nevoie de personal calificat. Haideți să terminăm odată cu sarabanda asta că România are o grămadă de probleme. România este o țară cu posibilități nenumărate în toate domeniile. Sprijin aducerea unor oameni tineri la Compania Națională a Infrastructurii Rutiere, la CFR. Nu abandonați visul! România are nevoie de voi, voi trebuie să luptați pentru țară, să nu-i mai lăsăm pe alții să ne traseze ei ce-i bine și ce nu-i bine în România. Noi știm ce avem de făcut, dar pentru asta trebuie să fim un pic mai patrioți. Asta începe încă de la formarea dumneavoastră din timpul ciclului primar și la liceu și este și rolul cadrelor didactice să vă insufle acest lucru. Plecați ca să faceți performanță, dar întoarceți-vă cu know-how înapoi în România, că sunt locuri de muncă bine plătite. Nu abandonați țara asta fiindcă țara asta are nevoie de voi!.

La evenimentul moderat de Anca Stoenescu, de la Inspectoratul Școlar Județean, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, AJOFM , EURES, Direcției Județene pentru Sport și Tineret, IPJ, Casei Corpului Didactic, reprezentanți ai universităților arădene, ai elevilor și ai altor instituții. Prin prezentări și interacțiuni cu elevii s-a trecut, deci, la cuvântări mai apropiate de tema campaniei.

O ştire la nivel local ar fi că sunt mai multe echivalări de studii în ultima vreme, deci că arădenii, totuşi, s-ar întoarce în ţară. Mai rămâne de văzut dacă discursurile însufleţite de astăzi vor avea impact asupra tinerilor.

Recomandările redacției