Doru Țica și Ștefan Mărunțelu au contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel Timișoara, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lor. Instanța supremă a respins, ca nefondate, contestațiile celor doi.  „Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Mărunţelu Ştefan şi Ţica Anton Dorel împotriva încheierii nr. 5/DL/UP din 26 aprilie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorii inculpaţi, în sumă de câte 40 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă, se arată în decizia instanței supreme.

Fostul vameș Doru Țica, devenit între timp om de afaceri, a fost săltat de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul șpăgilor din vămi. Alături de el a fost reținut și timișoreanul Ștefan Mărunțelu. Potrivit procurorilor, prețul pentru „serviciile” ce trebuiau să fie prestate era de 25.000 de euro. „În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada februarie – aprilie 2017, suspecții Țica Dorel Anton și Mărunțelu Ștefan, în schimbul unei sume de bani neprecizate, au promis rudei unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în cauză) că-și vor exercita influența asupra magistraților, în sensul înlocuirii măsurii preventive și obținerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă. Costul influențării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, suspectul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor. Suspecților Țica Anton-Dorel și Mărunțelu Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, susțin procurorii DNA.

Tribunalul Arad a dispus, în aprilie, restituirea către DNA Timișoara a dosarului în care erau implicați mai mulți polițiști de frontieră acuzați de luare de mită. Motivul? A fost constatată nelegalitatea ordonanței de punere în mișcare a urmăririi penale Magistrații Curții de Apel Timișoara nu au fost însă de aceeași părere, dispunând miercuri, începerea judecății cauzei la Tribunalul Arad. Asta, în condițiile în care a fost admisă contestația făcută de Serviciul Teritorial Timișoara al DNA.

Recomandările redacției