Mai mulți angajatori arădeni au fost prinși de inspectorii de muncă practicând munca fără forme legale. Patronii de firme
s-au ales nu doar cu sancțiuni, ci și cu dosare penale.
Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, inspectorii ITM din cadrul compartimentului relaţii de muncă au depistat un număr de nouă angajatori care practicau munca fără forme legale –  fiind identificate 22 de persoane care nu aveau încheia­te contracte individuale de muncă, dintre care șase au fost femei şi un tânăr sub 18 ani. Valoarea amenzilor a fost de 30.000 de lei.
Din cei nouă angajatori, doi dintre ei  au primit la muncă mai mult de cinci persoane, fără a le încheia contracte individuale de muncă. ,,Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane constituie infracţiune, cele două cazuri se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Seviciul de investigare a Fraudelor. Domeniile de activitate unde s-au depistat cazurile de muncă fără forme legale au fost: construcţii, prestări servicii, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, silvicultură. Reamintin, din nou, că angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu îl primesc, salariaţii ar trebui să reclame acest lucru la ITM, însă există o reţinere din partea lor pentru a nu rămâne fără job”, a spus Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Cu acceptul ambelor părți
Majoritatea lucrătorilor la „negru” reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul. De altfel, practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi.
,,Dincolo de necunoaşterea  legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la negru şi angajator. În toate cazurile depistate cu muncă fără forme legale, inspectorii de muncă urmăresc modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în procesele verbale de control, respectiv încheierea contractelor individuale de mun­că, înregistrarea şi transmiterea în revisal, evidenţierea pe statele de plată a perioadei lucrate de fiecare persoană depistată fără for­me legale de angajare, astfel încât ­să se asigure efi­cienţa     şi fi­nalitatea actului de control”, a mai spus inspectorul ITM.
Controalele pentru depistrea muncii fără forme legale vor continua în perioada următoare.

Recomandările redacției