Pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Păuliș au fost nevoiți recent să intervină pentru stingerea a două incendii. Asta, în condițiile în care flăcările s-au extins foarte repede din cauza caniculei.  „Datorită intervenției prompte a SVSU Păuliș, cele două incendii au fost localizate și stinse fără a produce pagube prea mari. Unul dintre incendii s-a produs la Cladova, în zona de deal, iar celălalt între Păuliș și Barațca, în dreptul carierei. Rugăm pe această cale cetă­țenii să nu mai facă foc în timpul caniculei. Din cauza faptului că vegetația este foarte uscată, flăcările se pot extinde cu repeziciune, incendiul nemaiputând să fie ținut sub control”, susține Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș.
În aceeași ordine de idei, trebuie spus că reprezentanții SVSU Păuliș vin cu o serie de precizări cu privire la regulile care trebuie respectate pe timp de caniculă. Aceștia susțin că este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt. De asemenea, nu este permisă aprinderea focului la distanțe mai mici de 40 de metri față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv zece metri față de materiale combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei, fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare. Mai trebuie avute în vedere prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obli­gație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor și asigurarea, verificarea zilnică a insta­- lațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare.
incendiu 2În ceea ce privește arderea miriștilor, aceste operațiuni sunt permise doar dacă sunt obținute aprobările necesare. Trebuie respectate însă câteva măsuri: să nu bată vântul, miriștile trebuie par­celate în suprafețe de maximum zece hectare, prin fâșii arate; zona de ardere trebuie izolată de căile de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate, iar arderea se poate face doar pe timp de zi.

Recomandările redacției