fila

Cele două partituri poartă semnătura Aldemaro Romero

Articulat în două părţi distincte, Concertul simfonic din seara de sâmbătă, 25 octombrie 2014, de la ora 19.00, evidenţiază o tematică aparte a repertoriului mondial, literatura vizată fiind aceea dedicată instrumentelor cu coarde ciupite.

O nouă întâlnire cu maestrul Roberto Salvalaio  este materializată  acum cu ajutorul ansamblului simfonic al Filarmonicii de Stat Arad şi o distribuţie solistică bogată, în care se regăsesc invitaţi din circuitul concertistic actual – clavecinistul italian Nicola Lamon şi chitarista maghiară Minár Monika, dar şi membri ai orchestrei simfonice, cu numeroase apariţii pe podiumul de la Palat – flautistul Constantin Tălmaciu şi violonistul Florin Gherghel.

Precedat de Suita a III-a de Dansuri şi arii antice, scrise în secolele XVI şi XVII pentru lăută şi  reconsiderate în limbajul orchestrei de coarde a secolului XX de marele Ottorino Respighi, Concertul brandenburgic nr. 5 de Johann Sebastian Bach articulează o primă parte a programului, marcând pentru prima oară prezenţa clavecinului în programele de concert ale Filarmonicii.

Surprinde prin dinamică şi colorit şi partea a doua a serii, alcătuită din muzici de peste ocean, cu sonorităţi robuste, bogate în timbre şi culori. Prezentate în premieră în România, două dintre titlurile sud americane poartă semnătura venezueleanului Aldemaro Romero  – Baile de la corte insana şi Suita Onde Nueva – repere contemporane, reprezentative pentru curentul  iniţiat  de compozitor,  în care  muzica tradiţional – populară se identifică într-o formă academică, în timp ce al treilea îi aparţine lui Cacho Tirao, concertul pentru chitară Conciertango Buenos Aires fiind un omagiu adus Argentinei şi genului său caracteristic, tangoul.

Născută la Budapesta, Minár Mónika a început să studieze chitara clasică la vârsta de 9 ani. În  anul 2008 s-a stabilit în Italia şi a  intrat la Conservatorul A. Steffani din Castelfranco Veneto. În 2011 obţine bursa Davide Zambon iar în 2012 câştigă Concursul Tinerii în Muzică, organizat de oraşul Treviso. În Italia  susţine cursuri de chitară şi muzică de cameră, concertează  şi interpretează lucrări  revizuite şi publicate de ea în colaborare cu prof. Gianfranco Volpato. Lucrarea “Rapsodie ungară” semnată de compozitorul ucrainiano – maghiar Mihajlo Vihula i-a fost dedicată chitaristei.

Recomandările redacției