Două seri speciale la filarmonica arădeană

0
187

afis 15 mai 2014 micPrima dintre ele va avea loc joi, de la ora 19,00, în sala mare a Palatului Cultural, jumătatea lunii mai conturând la Filarmonică un program de noutăţi repertoriale, titluri sub semnături pline de forţă creatoare, nume care vizează în egală măsură performanţa, ineditul, aventura limbajului. Propusă de maestrul Roberto Salvalaio şi având-o ca invitată pe soprana Diana Trivellatto, seara de 15 mai este o seară cu muzică de secol XX, care reuneşte în premieră creaţii de Astor Piazzolla, Sabin Păutza, Aldemaro Romero.
„Latinitatea reprezintă nucleul coagulant în limbajul compozițional al celor trei creatori de muzică, propuși pentru un concert în care bifăm o nouă colaborare cu Liceul de Artă ”Sabin Drăgoi”. Piazzolla, Păutza și Romero reprezintă un playlist modern și antrenant, care, deopotrivă, ne va transpune în lumea noastră ideală, în care ar trebui să trăim.” – dr. Alin Văcean , directorul general al Filarmonicii de Stat Arad. Sinfonietta argentinianului Astor Piazzolla, lucrarea care iniţiază prima parte a concertului de la ora 19.00 vizează abilităţile orchestrei de cameră şi mărturiseşte despre un capitol, în care compozitorul renunţă la tradiția tangoului argentinian şi speră într-un destin în muzica clasică. Îmbogăţită prin sugestiile simfonice ale unor reformatori, precum Stravinski sau Bartok şi în acelaşi timp eliberată de orice urmă de convenţionalism, datorită conexiunilor sublime cu experienţele din lumea jazz-ului, muzica lui Piazzola rămâne o “sursă” de audiţie incitantă, originală, plină de efect.
Limbajul temperamental şi coloristica expansivă a compoziţiilor lui Sabin Păutza, echilibrează în mod ideal prima parte a serii, care îmbină acum ţesătura vocilor de copii cu aceea a instrumentelor orchestrei simfonice. Proiect comun al Filarmonicii şi Liceului de artă Sabin Drăgoi, Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră, poartă semnătura de atelier a dirijorilor Robert Daniel Rădoiaş şi Crina Brad.
Revenim în spațiul sud-american o dată cu reperul final al programului, Gloria de Aldemaro Romero. Scrisă în 1975 pentru voce de soprană, cor mixt şi orchestră simfonică, lucrarea reprezintă o transpunere într-o viziune contemporană a textului Doxologiei mari, iar preluarea ei în segmental final al serii nu face decât să sublinieze culminaţia unui program conceput într-o remarcabilă notă de distincţie.
Cea de a doua seară specială va avea loc vineri, 16 mai, şi va fi o adevărată încântare pentru public. O nouă ediție a Zilelor Administrației Arădene, programată în perioada 15 – 17 mai 2014 cuprinde sub cupola ei „Noaptea albă a instituțiilor de cultură arădene“, seară tradițională în care instituțiile de spectacol ale orașului își deschid porțile tuturor admiratorilor de frumos.
Parte integrantă a proiectului, Filarmonica de Stat Arad programează în seara de vineri, 16 mai 2014, de la ora 20.00 un concert vocal simfonic, în care corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș și orchestra simfonică, se bucură de invitați de marcă ai ansamblurilor: dirijorul Roberto Salvalaio și soprana Diana Trivellato.
Prima parte a serii cuprinde două partituri generoase din repertoriul recent abordat în atelierele instituției, Sinfonietta de Astor Piazzolla și Gloria de Aldemaro Romero, iar după pauză, realcătuiește cea mai îndrăgită rețetă de spectacol muzical, arii și coruri celebre din opere italiene. Fragmentele desprinse în programul serii de 16 mai sunt decupaje din operele Rigoletto, Trubadurul, Traviata, Vecerniile siciliene și Aida de Giuseppe Verdi, precum și din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.