Douăzeci și unu de irakieni depistați într-un lan de porumb în zona Pilu

0
119

În urma unei acțiuni pentru combaterea migrației ilegale, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Politiei de Frontieră Vărșand au depistat, 21 persoane din Irak, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen. Vineri, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vărșand au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegalei în zona de competență. Astfel, în jurul orei 20:00, au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Pilu, 21 persoane care se îndreptau spre teritoriul statului vecin, pe jos, printr-un lan de porumb.

Poliţiştii de frontieră au intervenit cu operativitate, iar grupul format din 12 bărbaţi, 3 femei şi 6 minori a fost oprit în apropierea graniţei şi condus la sediul sectorului pentru cercetări.

Din primele verificări efectuate polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Irak, 15 adulţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 42 de ani, și șase minori, cu vârste între 2 ani şi 16 de ani. O parte dintre persoane sunt solicitanţi de azil în ţara noastră şi au declarat ca intenționau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.

Cei în cauză au mai relatat în cadrul primelor cercetări că au călătorit până în localitatea Pilu cu mai multe taxiuri, iar de aici și-au continuat călătoria pe jos peste câmp până în momentul reținerii. „Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun, a declarat agent șef adjunct Mihaela Leș, purtător de cuvânt în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

Nouă migranți și o călăuză opriți la frontieră

De menționat că, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand, au mai depistat nouă cetăţeni din Pakistan, Iran şi Siria, care au încercat să ajungă ilegal într-un stat din Spațiul Schengen, cu ajutorul unei călăuze de origine sârbă. Încă de joi, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand, au declanşat o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale. Astfel, în jurul orei 23.30, aceștia au oprit pentru control, pe DN-79A, la ieșire din localitatea de frontiera Socodor, județul Arad, un autoturism marca Skoda Fabia înmatriculat în Serbia, care se îndrepta spre granița cu Ungaria.

La volanul mașinii se afla cetăţeanul sârb Ştefan G., în vârstă de 22 ani, alături de care se mai aflau, în calitate de pasageri, nouă persoane, șapte bărbați și două femei. Deoarece pasagerii nu dețineau documente de identitate, aceștia au fost duși la sediul Politiei de Frontiera pentru cercetări.

În urma verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că cei în cauză sunt cetăţeni pakistanezi, iranieni şi sirieni, cinci adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 48 de ani și patru minori, având vârste cuprinse între 7 şi 11 de ani, o parte din ei fiind solicitanţi de azil în România.

În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că șoferul sârb avea rol de călăuză și urma să îi transporte pe migranți până în apropierea frontierei cu Ungaria. Totodată, s-a mai stabilit faptul că cele nouă persoane doreau să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen. În cauză, poliţiştii de frontieră arădeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat cu privire la cei nouă cetățeni din Pakistan, Iran și Siria, iar călăuza sârbă este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.