trichinelozaChiar dacă a trecut Crăciunul şi în mod normal nu se prea mai taie porci, având în vedere că cele mai multe infectări cu trichineloză din ultimii ani au fost constate în primele două luni ale anului, medicii Direcţiei de Să­nătate Publică (DSP) Arad atrag atenţia asupra pericolului infectării cu această boală deosebit de periculoasă, care lasă sechele adânci pentru tot restul vieţii. Medicii susţin că „ţine de obligaţia fiecărei persoane în parte ca atunci când taie un porc să se adreseze medicului veterinar de care aparţine zona, pentru a verifica dacă carnea nu este infestată. Carnea trebuie dusă la laborator pentru a se face analizele“, ne-a declarat dr. Lore­dana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Medicii mai susţin că focarul de trichineloză apare de obicei cam la 20 de zile după tăierea porcilor.
În anul 2009, Aradul s-a confruntat cu cel mai mare număr de focare de trichineloză din ultimii 20 de ani, la nivel de ţară. Au fost depistate atunci opt focare, dintre acestea numărându-se Milova, Dud, Drauţ, Arăneag, Răpsig, Nadăş sau Sântana. Nu mai puţin de 31 de persoane au fost infectate cu trichineloză în urma consumului de carne de porc sau vânat.
Virusul trichinella se găseşte în corpul şoarecilor, dar mai ales al şobolanilor, denumiţi în limbaj de specialitate „rezerva naturală“. „Porcii şi mistreţii consumă aceste animale, fie vii sau moarte. În acest fel, ei preiau virusul. Trebuie ştiut că persoana care se infectează cu trichineloză va suferi toată viaţa, vindecarea lăsând sechele adânci“, a declarat dr. Gabriela Ţârle, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Cel mai mare focar de trichineloză din ţară a fost în 1985, tot la Arad. Atunci a fost închisă crescătoria de porci de la Ceala.

Recomandările redacției