Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a prezentat, ieri, în fața Colegiului Prefectural, un raport în care s-a prezentat programul de vaccinare, dar și despre evoluția gripei sezoniere în județ. În ceea ce privește gripa, după ce s-a tras linie a rezultat că Aradul nu se poate lăuda că stă prea bine la acest capitol. Asta, având în vedere că, de la începutul anului și până în prezent au fost raportate 76 de cazuri de gripă, dintre care doar 20 de cazuri au fost tratate în ambulator de medicii de familie, dar care au fost raportate telefonic pe baza simptomatologiei clinice conform „Metodologiei de supraveghere a gripei, infecțiilor respiratorii acute și SARI”. Astfel, nu mai puțin de 56 de pacienți care erau suspecți că ar fi luat unul dintre virusurile gripale au ajuns să fie internați la Spitalul Clinic Județean de Ur­gență Arad. Din păcate, șapte pa­cienți au decedat, ultimul deces fiind raportat pe 23 martie (pacientul având un virus gripal de tip B). „La toți pacienții internați la care s-a ridicat suspiciunea de gripă au fost recoltate probe biologice (secreții nazale și faringiene) care au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului. Din re­- zultatele primite până în prezent avem: 30 de cazuri confirmate pentru Virus gripal de tip B; 8 cazuri confirmate pentru Virus gripal de tip A H1 pdm09 și 22 de cazuri infirmate”, se arată în raport.
Reprezentanții DSP au ținut să precizeze că pacienții care sunt internați, în momentul de față în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad sunt stabilizați din punct de vedere respirator. „Men­ționăm că aproape toți pacienții la care a fost ridicată suspiciunea de gripă prezentau comorbidități și nici unul nu era vaccinat antigripal”, se mai arată în raport.
160 de doze trimise la Arad, în loc de 6.300
În ceea ce privește operațiunea de vaccinare antigripală, trebuie spus că potrivit specialiștilor DSP, s-a estimat că pentru sezonul 2017-2018 ar fi necesare 15.820 de doze. Cum trăim însă în România, vaccinul s-a cam lăsat așteptat, a venit în mai multe loturi, iar numărul de doze repartizat este sub necesar. „La sfârșitul lunii octombrie, conform ordinului de repartiție de la Ministerul Sănătății, am primit prima tranșă de 211 doze vaccin, care a fost distribuit secțiilor de risc din unitățile sanitare, respectiv ATI, neonatologie, ambulanță”, mărturisesc autorii raportului. Un lot consistent a ajuns la Arad două luni mai târziu, când au fost distribuite medicilor de familie și unităților sanitare din județ 9.290 de doze. Făcând un calcul simplu, ar mai fi fost necesare peste 6.300 de vaccinuri, dar autoritățile centrale, „darnice” cum le știm au făcut „un efort” și au repartizat Aradului… 160 de doze. Este, fără doar și poate, o altă dovadă a respectului și grijii statului pentru pacient. „În luna februarie 2018, pe baza solicitărilor ferme venite din partea medicilor de familie, am solicitat și primit prin redistribuire de la Direcția de Sănătate Publică Timiș, 160 doze de vaccin. În prezent, la nivelul județului, respectiv în cabinetele medicilor de familie mai avem 29 doze de vaccin”, se mai arată în raport.

Recomandările redacției