Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) intră în alertă din cauza caniculei. În condiţiile în care riscul producerii unor toxiinfecţii alimentare creşte în această perioadă, se vor intensifica controalele, iar arădenii sunt sfătuiţi să nu-şi facă cumpărăturile din locuri neautorizate. „Pentru  prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în această perioadă de călduri excesive, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar pentru că acest lucru oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de igienă și temperatură. Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad se vor asigura prin controalele ce le vor efectua că agenții economici vor respecta evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. De asemenea se vor verifica condițiile de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sanitar veterinar”, susţine Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA.

De menţionat că arădenii sunt sfătuiţi să introducă în frigider cât mai repede alimentele de origine animală pe care le cumpără. „Carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle se păstrează la o temperatură de refrigerare de preferință 0-4ºC și separat în funcție de categoria de produs, iar  carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12º . Consumatorii pot sesiza eventualele abateri de la legislația sanitară veterinară din domeniul siguranței alimentelor la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad la numărul de telefon 0257-280760”, mai spune Agud.

Atenţie la animale

În ceea ce priveşte crescătorii de animale, trebuie spus că aceştia au obligația să respecte măsurile ce asigură protecția şi bunăstarea animalelor şi  să evite apariţia „stresului termic”. „Fermierii și ceilalți deținători de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător care să ofere protecția față de acțiunea directă a razelor ultraviolete; asigurarea unei cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil”, a încheiat Agud.

Recomandările redacției