Viorel Agud, directorul DSVSA

Viorel Agud, directorul DSVSA

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri a fost prezentat un raport întocmit de reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad cu privire la planul de măsuri stabilit în vederea prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale.  Astfel, Viorel Agud, directorul DSVSA, susţine că se vor întreprinde măsuri suplimentare de control care vor viza modul în care se produce, depozitează, transportă şi se vinde carnea de miel, ouăle şi alte produse sau alimente de origine animală şi non animală. În baza unui program de lucru stabilit de directorul DSVSA Arad, medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale [] vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimetatie publică şi vor sancţionata orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, susţine Agud. Începând de ieri şi până pe 19 aprilie, în circumscripţiile sanitare veterinare şi în circumscripţiile zonale va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Astfel, vor fi afişate programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

„În situaţia în care există posibilitatea amenajării temporare de către administraţiile pieţelor a unor spaţii în care să poată fi asigurate condiţiile de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor şi iezilor, primăriile au obligaţia să anunţe DSVSA Aarad, în vederea asigurării şi organizării personalului de specialitate pentru supravegherea sanitară veterinară a desfăşurării acestor activităţi şi controlul sanitar veterinar al animalelor vii şi produselor obţinute de la acestea. Târgurile de animale sau locurile/spaţiile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor organizate de către administraţia pieţelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor şi avizul DSVSA Arad, vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durată funcţionarii acestora, mai spune Agud.

Cu activitatea suspendată

Dacă în urma controalelor se constată că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unitatiile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, reprezentanţii DSVSA anunţă că vor suspenda activitatea respectivei entităţi până la remedierea deficienţelor.

În ceea ce priveşte mieii puşi în vânzare, trebuie spus că animalele pot fi transportate numai în maşini care au fost aprobate din punct de vedere sanitar-veterinar şi numai dacă sunt însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea şi salubritatea acestora. Carnea de miel nu va putea fi comercializată în spaţii improvizate în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. DSVSA Arad va aproba activitatea de sacrificare a mieilor în locuri special amenajate în următoarele condiţii: să existe posibilitatea de separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor; spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare; sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă; facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor; facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific […] şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare […] Pentru carnea de miel obţinută în spaţiile amenajate temporar de către administraţiile pieţelor, DSVSA Arad va asigura mărci de sănătate de forma rotundă şi tuş conform prevederilor legale în vigoare”, a continaut Agud.

De menţionat că este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii pe motive de sănătate a animalelor. Sacrificarea mieilor este permisă numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare ovine, conform legislaţiei în vigoare. Cu toate acestea, în perioada Sărbătorilor Pascale, prin derogare de la prevederile legale, se pot sacrifica miei şi în abatoarele autorizate pentru sacrificarea de porcine sau bovine care nu dispun de echipamente şi facilităţi speciale pentru sacrificarea ovinelor. Carnea provenită din sacrificările efectuate în locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat după sacrificare şi marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pe o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant, a mai ţinut să precizeze Agud.

Pentru mai multe detalii, consultaţi Planul de măsuri .

Recomandările redacției