valea mare Furturile de lemne din pădurile aflate pe raza Ocolului Silvic Valea Mare sunt din ce în ce mai greu de acoperit. După cum vă informam într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova şi IPJ Arad s-au autosesizat cu privire la jaful petrecut acolo, într-o primă fază fiind începută urmărirea penală cu privire la două fapte, tăiere fără drept de arbori şi neglijenţă în serviciu. „Din primele cercetări au rezultat următoarele: în Cantonul numărul 10 Bacău de Mijloc au fost tăiaţi fără drept, în perioada 26 februarie-19 martie 2014, arbori în volum total de 460,978 metri cubi, în valoare de 141.580 lei; în Cantonul numărul 9 Ostrov, au fost tăiaţi fără drept, între 11 martie şi 4 aprilie 2014 arbori în volum de 269,825 metri cubi în valoare de 65.817 lei; în Cantonul numărul 8 Birchiş au fost tăiaţi fără drept arbori în volum total de 543,906 metri cubi, în valoare de 118.579 lei. În cele trei cauze a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi neglijenţă în serviciu, urmând să se stabilească şi persoanele care se fac vinovate de săvârşirea acestor infracţiuni”, ne declara, la sfârşitul săptămânii trecute, Victor Giura, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova.
Acum, din informaţiile noastre, cazul a ajuns în atenţia Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva”, în zonă fiind trimisă o echipă de control de la Bucureşti, care să verifice modul în care s-au făcut controalele, după descoperirea furturilor. Conform datelor furnizate de Parchet, pagu­bele sunt uriaşe, ridicându-se la un total de aproape 326.000 de lei, dar sătenii din zonă povestesc că nu s-au numărat nici jumătate din cioatele lăsate în urmă de hoţi, asta în condiţiile în care se încearcă reducerea prejudiciului. Dacă într-o primă fază, la cantonul de la Bacău de Mijloc s-a descoperit că s-au furat 12,88 metri cubi de material lemnos, după ce ziarul nostru a început să scrie despre jaful de acolo, s-a făcut un control ceva mai aprofundat, cantitatea de lemne lipsă ajungând să fie de ordinul sutelor de metri cubi şi este imposibil ca între cele două controale să se fi furat atâta.
Se pune presiune pe pădurari
De asemenea, oamenii se întreabă de ce se tergiversează pu­blicarea rezultatelor finale ale controalelor şi susţin că şeful de ocol ar împiedica buna desfăşurare a acestora. De altfel, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, pădurarii care gestionează cantoanele în care s-au descoperit furturile au refuzat să semneze procesele verbale de control întocmite până acum, astfel încât au fost convocaţi de directorul Teodor Ţigan la sediul Direcţiei Silvice. Nici aici nu a reuşit însă să-i facă să semneze, silvicultorii susţinând că nu îşi însuşesc pagubele produse şi că prejudiciul ar trebui să cadă şi în sarcina altor persoane. Ar fi interesant de ştiut dacă directorul a acţionat în baza vreunei norme legale atunci când a încercat să pună presiune pe pădurari, cerându-le să semneze actele de control. De altfel sătenii susţin că directorul ar fi trebuit să ia măsuri încă din momentul în care autori­tăţile au fost sesizate pentru prima dată. „Am vrea să ştim dacă domnul director a fost vreodată la faţa locului, să vadă cu ochii lui pagubele produse aici. Din câte se spune, vine în zonă numai la vânătoare şi la chefuri”, susţine unul dintre localnicii cu care am stat de vorbă. În condiţiile în care autorităţile au fost sesizate pentru prima dată cu privire la tăierile ilegale care se fac pe raza Ocolului Silvic Valea Mare încă din primăvara anului trecut, ar fi interesant de văzut de ce conducerea Direcţiei Silvice nu a luat nicio măsură şi cu ce s-a ocupat în această perioadă Compartimentul de Pază şi Control. Din informaţiile noastre, pădurarii de la Valea Mare se plâng şi cu privire la alte nereguli. Aceştia se plâng că predarea-primirea cantoanelor nu s-ar fi făcut decât scriptic, fiind obligaţi să preia pădurea fără să facă un control amănunţit şi fără să încheie documentele necesare.
Mai trebuie spus că localnicii ne povestesc despre şeful de district L.B. că s-ar ocupa şi cu comerciali­za­rea lemnelor şi că după ce acest lucru a fost făcut public de ziarul nostru, maşina folosită pentru transportarea materialului lemnos şi tractoarele cu care se scot lemnele din pădure au dispărut din faţa casei sale.
Pădurea mătuşii directorului RNP a căzut pradă hoţilor
De menţionat că hoţii care au jefuit pădurile din zonă au dat atacul şi la o parcelă care aparţine unei mătuşi a directorului RNP Romsilva. Când au aflat că printre persoanele păgubite se află şi mătuşa directorului, conducerea Ocolului Silvic Valea Mare a încercat să o scalde. Din informaţiile noastre, femeii i s-a oferit o altă parcelă la schimb, însă aceasta nu a acceptat trocul, iar acum DSA întârzie îi plătească paguba produsă.
Deşi în ultima perioadă am trimis mai multe solicitări oficiale pe adresa Direcţiei Silvice Arad, până acum nu am primit decât un singur răspuns, sosit via RNP, una dintre multele probleme lăsate în ceaţă de silvicultori fiind şi aceea cu privire la motivele pentru care s-a făcut în data de 1 aprilie o deplasare la Timişoara, folosindu-se maşina ocolului, pentru a transporta o persoană privată.
Deşi am încercat să luăm legătura atât cu Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, cât şi cu şeful Ocolului Silvic Valea Mare, acest lucru a fost imposibil.  Singurul care a răspuns la telefon a fost şeful de district L.B., care a infirmat informaţiile că s-ar ocupa cu transportul de material lemnos şi că ar deţine o maşină de transportat lemne şi tractoare pentru tractatul lemnelor din pădure. „Maşina şi tractoarele nu au dispărut, pentru că nici măcar nu au fost acolo. Poate cei cu care aţi vorbit se referă la maşina de transport pe care lucrează fiul meu ca şofer… Cât despre tractoare, nu există aşa ceva”, ne-a spus silvicultorul.

Recomandările redacției